Με την «Εκάβη» συνεχίζεται το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Με την «Εκάβη» συνεχίζεται το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Με το ανέβασμα του διαχρονικού έργου του Ευριπίδη, «Εκάβη», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 11 και 12 Αυγούστου (21:00) συνεχίζεται το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Η τραγωδία για τη φύση του πολέμου παρουσιάζεται σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου, σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη με την Ελένη Κοκκίδου στον ρόλο της Εκάβης.

Περισσότερα για το έργο και την παράσταση σε επόμενο σημείωμά μας, αφότου παρακολουθήσουμε την παράσταση στο αργολικό θέατρο. Επί του παρόντος, αναφέρουμε ότι ο Ευριπίδης επιχειρεί στην πρώτη –και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους– περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431- 420 π. Χ.), να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του –και σε όλους τους Έλληνες– την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος, καθότι η «Εκάβη» γράφθηκε το 427 π.Χ.

Στην τραγωδία του, η Εκάβη και οι γυναίκες, οι αόρατες του πολέμου αντιμετωπίζουν την απώλεια. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου.

Τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. μόνο που η βία  δεν έχει τελειώσει. Στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.

Παίζουν οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης (Ταλθύβιος), Μαρίνα Καλογήρου (Πολυξένη), Ελένη Κοκκίδου (Εκάβη), Θανάσης Κουρλαμπάς (Οδυσσέας), Ερρίκος Μηλιάρης (Φάντασμα Πολύδωρου), Ηλεάνα Μπάλλα (Θεράπαινα), Άκης Σακελλαρίου (Πολυμήστορας), Αλέκος Συσσοβίτης (Αγαμέμνονας).

Ο Χορός αποτελείται από τις Ασημίνα Αναστασοπούλου, Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου και Αμαλία Τσεκούρα. Μουσικός επί σκηνής η Άρτεμις Βαβάτσικα.

Τα σκηνικά/κοστούμια είναι της Μαγδαληνής Αυγερινού, η μουσική του Νίκου Γαλενιανού, την κινησιολογία επιμελήθηκε η Χαρά Κότσαλη, τους φωτισμούς σχεδίασε ο Αλέκος Αναστασίου.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.