Λ. Μενδώνη: Eφαρμόζουμε εθνικό στρατηγικό σχέδιο για έργα πολιτισμού σε όλη τη χώρα

Λ. Μενδώνη: Eφαρμόζουμε εθνικό στρατηγικό σχέδιο για έργα πολιτισμού σε όλη τη χώρα

Το πλήθος των έργων στον ευρύτερο πεδίο του πολιτισμού που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε φάση μελετών, εξέλιξης ή ολοκλήρωσης δεν έχει προηγούμενο. Μεγάλα προγράμματα αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την χώρα προχωρούν, νέα μουσεία δημιουργούνται, παλαιά επεκτείνονται και ανακαινίζονται.

Δεκάδες οικίες με μεγάλη ιστορική αξία αποκαθίστανται προκειμένου να στεγάσουν θεματικά μουσεία και πολύτιμα αρχεία. Με άλλα λόγια μόνο τυχαίο δεν είναι που η Λίνα Μενδώνη διανύει την δεύτερη θητεία της στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι γνώσεις και η εργατικότητά της αναγνωρίζονται από κάθε καλοπροαίρετο πολίτη και κάποιες αντιρρήσεις ή ακόμη και έντονη κριτική για επιμέρους επιλογές της επ’ ουδενί μειώνουν το γεγονός ότι υπάρχει πλέον ένα στρατηγικό σχέδιο για την πολιτιστική πολιτική της χώρας.

Με την αξιοποίηση μεγάλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους αλλά και χορηγίες από ιδιώτες και οργανισμούς που εμπιστεύονται την αποτελεσματικότητά της, προχωρούν σημαντικά έργα όχι μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας αλλά και στις 13 περιφέρειες της χώρας μας.

Για όλα αυτά και για πολλά περισσότερα, μίλησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενη στον υπερτουρισμό και πώς επηρεάζει τα κλασικά μνημεία δήλωσε: «Ο υπερτουρισμός μας προβληματίζει γι’ αυτό από 1η Απριλίου θα εφαρμοστούν μέτρα για τον περιορισμό των επισκεπτών στα μνημεία» και όπως πρόσθεσε οι επισκέπτες στην Ακρόπολη δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους 20.000 ημερησίως.

Αναφορικά με τον σύγχρονο πολιτισμό και τις σχολές καλών τεχνών η κα Μενδώνη δήλωσε «Δουλεύουμε εντατικά με το υπουργείο Παιδείας ώστε τον Σεπτέμβριο του 2025 να λειτουργήσει η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών».

Όπως έκανε γνωστό επίσης η υπουργός, η οικία Κωλέττη, στην Πλάκα θα στεγάσει το μοναδικό αρχείο των αναστηλώσεων της Ακρόπολης ενώ στο επόμενο διάστημα ανοίγει το Μουσείο Ελύτη, στη συμβολή των οδών Διόσκουρων και Πολυγνώτου στην Πλάκα.