Κηρύχθηκαν μνημεία ο Ναυτικός Στρατώνας, η Μεγάλη Αποθήκη και οι εγκαταστάσεις του Αεροφώνου στη Λέρο

Κηρύχθηκαν μνημεία ο Ναυτικός Στρατώνας, η Μεγάλη Αποθήκη και οι εγκαταστάσεις του Αεροφώνου στη Λέρο

Μνημεία κηρύχθηκαν στη Λέρο τα κτίρια του Ναυτικού Στρατώνα (Caserma Marinai), γνωστού σήμερα ως Ποσειδώνιο, της Μεγάλης Αποθήκης του Λιμανιού (Il Grande Magazino) στη Γωνιά, στο Λακκί και το Αερόφωνο και το περιβάλλοντα χώρο του, στην Πατέλλα. Η κήρυξη των μνημείων έγινε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δεχόμενη τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Η κήρυξη των παραπάνω κτιρίων και εγκαταστάσεων ως μνημείων έγινε διότι «αποτελούν τεκμήρια της εξέλιξης της περιοχής από αρχιτεκτονική, πολιτισμική και ιστορική άποψη» υπογραμμίζει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού.

Στρατηγική δε, του ΥΠΠΟ, από το 2019, είναι η σύνδεση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας ιστορικών περιοχών της πατρίδας μας που αποτέλεσαν πεδία μαχών, στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, στη βάση της βιώσιμης διαχείρισης και αναπτυξιακής προοπτικής.

Ο Ναυτικός Στρατώνας (Caserma Marinai). Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Η Λέρος παρουσιάζει μια εντελώς μοναδική, για τα ελληνικά δεδομένα, αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, αποτελώντας ιδανικό χώρο, για την εφαρμογή της πολιτικής μας.

Για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και της μοναδικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής φυσιογνωμίας της Λέρου, το ΥΠΠΟ συνεργάστηκε με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου, το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση, προστασία και ανάδειξη των μνημείων του νησιού, όπως είναι το Κάστρο Παντελίου, οι Εκκλησίες Αγίας Κιούρας στο Παρθένι, Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, Αγίου Ζαχαρίου και Αγίου Σπυρίδωνος στη Μερίκια, το Φρούριο στο Μπούρτζι και το ιστορικό Ξενοδοχείο «Λέρος», η β’ φάση αποκατάστασης του οποίου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 2.197.323 ευρώ.

Για τα έργα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει ή δρομολογούνται τα έργα αποκατάστασης τους.

Αρχιτεκτονική

Τα παραπάνω μνημεία είναι χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα: Το Ποσειδώνιο είναι άριστο δείγμα του εκλεκτικισμού, η Μεγάλη Αποθήκη του Λιμανιού είναι στυλ «ντεκό», αποτελώντας τεκμήρια της Ιταλικής Κατοχής των Δωδεκανήσων, κατά την περίοδο 1912-1943, όπως και της εξέλιξης της περιοχής από αρχιτεκτονική, πολιτισμική και ιστορική άποψη.

Τρισδιάστατη απεικόνιση γραφικής αποκατάστασης αρχικού κτηρίου Caserma Marinai. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Το συγκρότημα κτιρίων του Αερόφωνου, τεκμήριο της Ιταλικής Κατοχής των Δωδεκανήσων, κατά την περίοδο 1912-1943, με τους καμπύλους ακουστικούς τοίχους, τις υπόγειες εγκαταστάσεις του και με τον περιβάλλοντα χώρο του αποτελούν μοναδικό δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες σωζόμενες εγκαταστάσεις αεροφώνων, κάλυψης 360 μοιρών, στην Ευρώπη. Σώζεται σε άριστη κατάσταση αποτελώντας σπουδαίο κατάλοιπο της στρατιωτικής ιστορίας.

Ναυτικός Στρατώνας (Caserma Marinai)

Η μελέτη του Ναυτικού Στρατώνα ξεκίνησε το 1928, ενώ η κατασκευή του δυο χρόνια αργότερα, σε αρχιτεκτονικά σχέδια που εκπόνησε ο Rodolfo Petracco. Το κτίριο διέθετε ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, καλύπτοντας μόνο το κεντρικό τμήμα του κτιρίου.

Όσο για τη χρήση του, κατά την ιταλική περίοδο (1912-1943), ως Ναυτικού Στρατώνα επέβαλε τη λειτουργική του οργάνωση με κοιτώνες, γραφεία, χώρους υγιεινής και συγκέντρωσης και αποθήκες. Κατά τους βομβαρδισμούς του 1943 ανατινάχθηκε μέρος της ταράτσας και της οροφής του δευτέρου ορόφου. Επισκευάστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν. Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως Γυμνάσιο και Λύκειο.

Άποψη της Γωνιάς με τον Ναυτικό Στρατώνα και την Μεγάλη Αποθήκη μετά τον βομβαρδισμό. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Έκτοτε εντάχθηκαν διάφορες λειτουργίες στο κτίριο και ιδιαίτερα στο ισόγειο. Στα επόμενα χρόνια, το κτίριο, για λειτουργικούς λόγους, υπέστη αρκετές επεμβάσεις στο εσωτερικό του, αλλοιώνοντας την αρχική του δομή. Σήμερα, στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου και τοπικών φορέων.

Μεγάλη Αποθήκη (Il Grande Magazino)

Η μεγάλη αποθήκη του Λιμανιού (Il Grande Magazzino). Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Δυτικά του Ναυτικού Στρατώνα, κτίστηκε το 1939 η μεγάλη και επιμήκης αποθήκη για τα υλικά και τα εξαρτήματα των ιταλικών πολεμικών πλοίων, οχημάτων, μηχανημάτων και λοιπών υλικών. Είναι ένα ορθογώνιο ισόγειο κτίσμα, με την κύρια όψη του επιβλητική και συμμετρική, διακοσμημένη σε στυλ «ντεκό», με περίτεχνη αετωματική στέψη και μεγάλα παράθυρα. Από τη μεγάλη είσοδό του περνούσε ακόμη και μεγάλο φορτηγό.

Αερόφωνο

Στην κορυφή του όρους Πατέλα, στο μικρό οροπέδιο που σχηματίζεται, αναπτύχθηκαν μονάδες ελέγχου, αφενός της διέλευσης των πλοίων, κι αφετέρου αεροπορικού ελέγχου. Τοποθετήθηκαν μηχανήματα λήψης μηνυμάτων και επιτήρησης των αεροπλάνων. Κατασκευάστηκαν ειδικά κτίσματα, με ακουστικούς τοίχους, για τον εντοπισμό αεροπλάνων αλλά και καραβιών, από απόσταση.

Το κτίσμα με τους ακουστικούς τοίχους του Αερόφωνου. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Η εμβέλεια της κατασκευής τους επέτρεπε στους υπηρετούντες να λαμβάνουν ήχους έως και 15 χλμ., ενώ με καλές καιρικές συνθήκες τα σήματα που ελάμβαναν ήταν από απόσταση 40 χλμ.

Συσκευή αεροφώνου που συγκέντρωνε τους ήχους από απόσταση, στην Πατέλα (Δ.Ήσυχος). Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Αυτή η τεχνική αναπτύχθηκε στο Μεσοπόλεμο, μετά την πρώτη συμμετοχή αεροπλάνων στις πολεμικές αναμετρήσεις, 1914-1918. Λειτούργησε μετά το 1935 με την ανακάλυψη του ραντάρ.

Κεντρική φωτ.: Άποψη του Ναυτικού Στρατώνα (Caserma Marinai). Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ