Κ. Γαβράς: Το μεγάλο πρόβλημα για τη Γαλλία είναι τι θα γίνει στις προεδρικές εκλογές
AP Photo
AP Photo

Κ. Γαβράς: Το μεγάλο πρόβλημα για τη Γαλλία είναι τι θα γίνει στις προεδρικές εκλογές

Στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία αναφέρθηκε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και γνώστης της γαλλικής κοινωνίας, Κώστας Γαβράς, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες ημέρες ως μια «αγχώδη εβδομάδα». Μιλώντας την Τετάρτη στην ΕΡΤ, ο Costa-Gavras εστίασε στην ανησυχία που επικρατούσε πριν τις βουλευτικές εκλογές, όταν η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν βρισκόταν πολύ κοντά σε μια πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο ως μια «μεγάλη εθνική καταστροφή».

Καθώς ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει διορίσει ακόμα τον αρχηγό της κυβέρνησης και εν αναμονή του σχηματισμού μιας νέας σύνθεσης, ο κ. Γαβράς τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι καθαρό και η λύση δεν είναι καθόλου καθαρή».

Σχολιάζοντας την άνοδο του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά, εκτίμησε ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν έπραξαν αυτό που έπρεπε, γεγονός που ενίσχυσε την υποστήριξη του κόσμου προς την ακροδεξιά.

Ο ίδιος εμφανίστηκε απογοητευμένος που ο Μπαρντελά ψηφίστηκε από μεγάλη μερίδα των Γάλλων. «Το ότι ένας νέος 28 χρονών έχει ψηφιστεί για να γίνει πρωθυπουργός είναι κάτι τελείως απαράδεκτο. Ήταν στο κόμμα από πολύ μικρός και οι σπουδές του είναι πολύ μέτριες», πρόσθεσε.

Επίσης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι το πρόβλημα στη Γαλλία είναι ότι απουσιάζουν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Μιτεράν και ο Ντε Γκολ που να δημιουργούν ελπίδα στον κόσμο.

Ερωτηθείς για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι «ίσως να μην είναι στο ύψος που έπρεπε να είναι». Εκτίμησε ότι είναι καλός πρόεδρος αλλά «δεν έκανε εκείνο που έπρεπε να κάνει» καθώς η κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

«Η άκρα δεξιά κέρδισε πάνω σε αυτό» πρόσθεσε ο κ. Γαβράς. Αναφορικά με τις δηλώσεις Εβραίων που τάσσονται δημοσίως υπέρ της Λεπέν, το χαρακτήρισε τελείως απαράδεκτο. Μάλιστα, όπως είπε, η δημοφιλία της Λεπέν οφείλεται και στις υποσχέσεις που έδωσε όπως η μείωση των τιμών των καυσίμων και η αύξηση των ημερομισθίων. «Η πλειοψηφία κατάλαβε ότι ήταν αδύνατο αυτό», πρόσθεσε, και αυτό, έστω και την ύστατη στιγμή, έσωσε τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη το μεγάλο πρόβλημα για τη Γαλλία είναι τι θα γίνει σε τρία χρόνια, στις προεδρικές εκλογές.

Ακραίος λαϊκιστής ο Μελανσόν

Όσον αφορά τον Ζαν Λυκ Μελανσόν από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο κ. Γαβράς τον χαρακτήρισε ακραίο λαϊκιστή, που δεν έχει κατανοήσει τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών. «Ο Μελανσόν ζει σε μια περίοδο που έχει ξεπεραστεί τελείως. Εκείνον της άκρας αριστεράς που προσπαθούσε να νομίζει πώς να αλλάξει τον κόσμο. Ο κόσμος δε θέλει αυτή την αλλαγή τόσο αριστερά», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα ο κ. Γαβράς απάντησε ότι στις πρόσφατες εκλογές κυριάρχησε η αποχή. Κάτι που όπως είπε δείχνει ότι «οι λαοί δεν πιστεύουν πια στους πολιτικούς και αυτό το τρομερό πρόβλημα». Εξού και όπως υποστήριξε οι λαοί στρέφονται σε παρατάξεις στην άκρα δεξιά και άκρα αριστερά.

Τέλος, τόνισε ότι «η μόνη λύση είναι η δημοκρατία και το να μη δίνονται υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν».

Πηγή: ΕΡΤ