Ιστορία της Ευρώπης: Από την Αναγέννηση μέχρι το Τέλος του Ψυχρού Πολέμου
Βιβλίο

Ιστορία της Ευρώπης: Από την Αναγέννηση μέχρι το Τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Η γένεση της Ευρώπης μέσα από τον φακό της οικονομίας, της τεχνολογίας, της πληροφόρησης και του πολέμου καταγράφεται στο βιβλίο «Ιστορία της Ευρώπης. Από την Αναγέννηση μέχρι το Τέλος του Ψυχρού Πολέμου» του ερευνητή Ροχίτ Μαζουμντάρ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαζήση».

Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω βιβλίου έγκειται στη δομή του, η οποία –όπως σημειώνει ο εκδοτικός οίκος– «ακολουθεί έναν τελείως διαφορετικό από τις μέχρι σήμερα μεθόδους παρουσίασης των γεγονότων τρόπο», βοηθώντας τους σπουδαστές και κάθε αναγνώστες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που συναντούν όταν χρειάζεται στον χρόνο μελέτης τους να συνδέσουν πρόσωπα και γεγονότα.

Προς διευκόλυνσή τους, η έκδοση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, δύο από τις οποίες αναφέρονται στον τίτλο της έκδοσης. Οπότε, η Ιστορία της Ευρώπης περικλείεται μέσα στο πλαίσιο του παγκόσμιου γίγνεσθαι: από την Αναγέννηση μέχρι την προ-Ναπολεόντεια περίοδο, τα ολοκαυτώματα και την καθιέρωση της παγκόσμιας ισορροπίας, τον Ψυχρό Πόλεμο και τις πολιτικές και πολιτισμικές συγκρούσεις της Ευρώπης μετά το 1989.

Το κείμενο «ενδύεται» με χάρτες, επισημάνσεις και εικόνες, κι έτσι γίνεται ελκυστικό και διαδραστικό για τους αναγνώστες βοηθώντας τους να αναλογισθούν οι ίδιοι τις συνέπειες και τις αιτίες των γεγονότων. Ειδικότερα, η έκδοση αποτελείται από 41 χάρτες που λειτουργούν για τον αναγνώστη ως οπτικός οδηγός για τη γεωγραφία του χώρου στον οποίο εκτυλίχθηκαν πολιτικά γεγονότα, εκστρατείες και μάχες που διαμόρφωσαν τα όρια αυτοκρατοριών της εποχής.

Ακόμη, η έκδοση περιλαμβάνει σχόλια ειδημόνων που ερμηνεύουν και συγκρίνουν τις παγκόσμιες εξελίξεις πέραν των γεωγραφικών ορίων της ηπείρου, πρωτόλειες σημειώσεις, μαρτυρίες και σχόλια για τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και πηγές και διασυνδέσεις στο διαδίκτυο για όσους επιθυμούν πληρέστερη ανάγνωση για τα γεγονότα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου. Πηγή φωτ.: Εκδόσεις «Παπαζήση»

Τη μετάφραση της έκδοσης υπογράφει ο Στέφανος Παπαγεωργίου, την επιμέλεια μετάφρασης η Φωτεινή Τομαή.

Όσο για τον συγγραφέα του βιβλίου, Ροχίτ Μαζουμντάρ, είναι ερευνητής του τομέα Ιστορίας και Ανθρωπολογίας, ειδικός ερευνητής για την περίοδο της Αναγέννησης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και εξεταστής, μέλος του Συμβουλίου IGCSE, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Κεντρική φωτ.: Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου. Πηγή φωτ.: Εκδόσεις «Παπαζήση»