Πανελλήνια πρώτη εμφάνιση θα έχει η ομάδα σύγχρονου χορού Sydney Dance Company η οποία παρουσιάζει στις 4 Ιουλίου την παράσταση «Impermanence» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Εκείνη την ημέρα, το ρωμαϊκό ωδείο θα «πλημμυρίσει» από χορευτές και ζωντανή μουσική από το κουαρτέτο εγχόρδων Zaide Quartet σε μουσική που είχε γράψει ο Bryce Dessner, συνανάθεση και ηχογράφηση μουσικής του The Australian String Quartet και χορογραφία Rafael Bonachela.
«Πρόκειται για μια ποιητική, συγκινητική ματιά στην εφήμερη φύση της ζωής. Ταυτόχρονα είναι μία δυναμική αντιπαράθεση της ομορφιάς και της καταστροφής. Σημαντική επιρροή στη σύλληψη και τη δημιουργία του έργου είχαν οι φονικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αυστραλία στα τέλη του 2019 καθώς και η πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Παναγίας των Παρισίων την ίδια χρονιά.
Το Impermanence είναι ένα έργο ''επικό'', με μεγάλη συναισθηματική ένταση, που μας καλεί να βιώσουμε τη δύναμη του χορού και της μουσικής καθώς εκτελούνται ζωντανά μαζί. Η παράσταση έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Αυστραλία το 2019 και στη συνέχεια περιόδευσε σε σημαντικές διεθνείς σκηνές, σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές», σημειώνει σχετικά, για την παράσταση, το Φεστιβάλ Αθηνών.
Στιγμιότυπο από την παράταση «Impermanence» @PedroGreig, πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Μια ματιά στη Sydney Dance Company
Ως μία από τις πιο δυναμικές και διάσημες ομάδες σύγχρονου χορού στην Αυστραλία, η Sydney Dance Company Ιδρύθηκε το 1969 και χαρακτηρίζεται από τη συναισθηματική ένταση των έργων που παρουσιάζει, τον πειραματισμό και την καινοτομία, την εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος και των δυνατοτήτων του, καθώς και την ενσωμάτωση παραδοσιακών στοιχείων.
Η Sydney Dance Company έχει συνεργαστεί με διάσημους μουσικούς, με χορογραφίες είτε σε μουσική που ήδη υπάρχει, όπως σε έργα των Keith Jarrett, Francis Poulenc, Benjamin Britten κ.ά., είτε σε πρωτότυπη μουσική, όπως η σύνθεση του Iva Davies για την παραγωγή Boxes (1985).
Η ομάδα, που σήμερα αποτελείται από 17 εκπληκτικούς χορευτές, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση και περιοδεύει δίνοντας παραστάσεις σε μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα σε όλο τον κόσμο. Είναι δε, η πρώτη ομάδα σύγχρονου χορού της Δύσης που έδωσε παράσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί στη Sydney Opera House στην Αυστραλία, στο Joyce Theater στη Νέα Υόρκη, στο Shanghai Grand Theatre στην Κίνα, και στο Stanislavsky Theatre στη Μόσχα.
Από το 2009, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Sydney Dance Company είναι ο Rafael Bonachela. Εκτός από τον ίδιο, τους χορευτές της Sydney Dance Company έχουν καθοδηγήσει διάσημοι προσκεκλημένοι χορογράφοι, όπως οι Jacopo Godani, Alexander Ekman, Melanie Lane, Gideon Obarzanek και Cheng Tsung-lung.
Παράλληλα με τις παραστάσεις, η Sydney Dance Company προσφέρει το μεγαλύτερο δημόσιο πρόγραμμα μαθημάτων χορού στην Αυστραλία.
Στιγμιότυπο από την παράταση «Impermanence» @PedroGreig, πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Το φετινό καλοκαίρι, η Sydney Dance Company περιοδεύει στην Ευρώπη, με σταθμούς στη Λουμπλιάνα, το Παρίσι, το Σπολέτο, το Ελσίνκι και την Αθήνα, όπου θα έχουμε τη χαρά να θαυμάσουμε τους εξαιρετικούς χορευτές της ομάδας, που συγκινούν και συνεπαίρνουν το κοινό με την άψογη τεχνική, την πλαστικότητα και την εκφραστικότητά τους.
Το Australian String Quartet
Όσο για το Australian String Quartet (ASQ), είναι ένα από τα κορυφαία κουαρτέτα εγχόρδων στην Αυστραλία. Είναι διάσημο για την εξαιρετική μουσική του ποιότητα και τη δυναμική παρουσία του στη διεθνή μουσική σκηνή. Ιδρύθηκε το 1985 και από τότε έχει αναγνωριστεί για τις μοναδικές του ερμηνείες και την εκτελεστική του δεινότητα. Το ASQ αναμιγνύει κλασικό ρεπερτόριο με σύγχρονα έργα και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους συνθέτες και καλλιτέχνες. Η ομάδα έχει κερδίσει πλήθος βραβείων και εμφανίζεται τακτικά σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και σε φεστιβάλ, όπως: Adelaide Festival, Sydney Opera House, Melbourne Recital Centre, Queensland Performing Arts Centre, Festival of Perth.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 4 Ιουλίου 2025 στις 21:00, Κύκλος Κλασικής Μουσικής, Διάρκεια 65’. Στην παράσταση γίνεται χρήση καπνού και στροβοσκοπικού φωτισμού.
Κεντρική φωτ.: Στιγμιότυπο από την παράταση «Impermanence» @PedroGreig, πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου