Η Κάλλας στο Ηρώδειο
Η Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο 1957 - φωτό Δημήτρης Χαρισιάδης - Μουσείο Μπενάκη_Φωτογραφικά Αρχεία. Πηγή φωτ.: ΕΛΣ
Η Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο 1957 - φωτό Δημήτρης Χαρισιάδης - Μουσείο Μπενάκη_Φωτογραφικά Αρχεία. Πηγή φωτ.: ΕΛΣ
Γκαλά όπερας

Η Κάλλας στο Ηρώδειο

Με το γκαλά όπερας «Η Κάλλας στο Ηρώδειο» κορυφώνεται το επετειακό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το ρεπερτόριο που είχε ερμηνεύσει η Κάλλας στις σημαντικές εμφανίσεις της στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, συνδεδεμένο με την ελληνική σταδιοδρομία της σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: το 1944 και το 1957.

Έναν χρόνο πριν εγκαταλείψει την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο του 1944, η Μαρία Καλογεροπούλου ερμηνεύει στο Ηρώδειο τη Σμαράγδα στην όπερα του Μανώλη Καλομοίρη «Ο πρωτομάστορας» σε μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη και σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού, ενώ λίγες μόλις μέρες αργότερα, τον Αύγουστο του 1944, θα ερμηνεύσει τη Λεονόρα στον «Φιντέλιο» του Μπετόβεν σε μουσική διεύθυνση Χανς Χαίρνερ και σκηνοθεσία Όσκαρ Βάλλεκ.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1957, έχοντας ήδη κατακτήσει τον κόσμο, η Μαρία Μενεγκίνι-Κάλλας θα επιστρέψει στο Ηρώδειο για ένα ιστορικό ρεσιτάλ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με άριες από τον Τριστάνο και Ιζόλδη του Ρίχαρντ Βάγκνερ, τη Δύναμη του πεπρωμένου και τον Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι, τη Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέττι και τον Άμλετ του Αμπρουάζ Τομά, σε μουσική διεύθυνση του Αντονίνο Βόττο.

Το γκαλά όπερας

Στις 16 Σεπτεμβρίου – ημέρα του θανάτου της Κάλλας – θα δοθεί στο Ηρώδειο το γκαλά όπερας από τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένες πρωταγωνίστριες της όπερας: Άννα Πιρότσι, Κάθριν Φόστερ, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Μινασιάν, οι οποίες θα ερμηνεύσουν άριες από όπερες των Καλομοίρη, Μπετόβεν, Βάγκνερ, Βέρντι, Ντονιτσέττι, Τομά.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ιταλίδα δραματική υψίφωνος Άννα Πιρότσι είχε θριαμβεύσει στο πρόσφατο ντεμπούτο της στον ρόλο της Μήδειας του Κερουμπίνι στην ΕΛΣ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γάλλου αρχιμουσικού Φιλίπ Ωγκέν ο οποίος και βρίσκεται στο πόντιουμ του γκαλά που θα δοθεί, διευθύνοντας την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το αφιέρωμα της ΕΛΣ στη Μαρία Κάλλας

Σχέδιο της Μαρίας Κάλλας, σχεδιασμένο από τον Γιάννη Κουρούδη. Πηγή φωτ.: Εθνικής Λυρική Σκηνή

Υπενθυμίζουμε ότι το αφιέρωμα της ΕΛΣ στην κορυφαία υψίφωνο του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της, φέρει την καλλιτεχνική επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη.

Η έναρξη του αφιερώματος έγινε τον Απρίλιο του 2023 με τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι, στη συνέχεια τον Μάιο του 2023 παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος του «Unboxing Callas – Από την Κάλλας στη Μήδεια», εγκατάσταση σε τρεις πράξεις στο φουαγέ της ΕΛΣ.

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023 θα παρουσιαστούν το γκαλά όπερας «Η Κάλλας στο Ηρώδειο», η έκθεση «Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάνα, Μαρία – Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», το βίντεο-ρεσιτάλ «H Μαρία Κάλλας στην Ελλάδα, 1937-1945 – Το ρεπερτόριο που ποτέ δεν ακούσαμε…» και το εκπαιδευτικό εργαστήριο Visualising the Voice of Maria Callas σε συνεργασία με το DmLab του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Η Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο – Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 20:30

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700 / Καθημερινά 9.00-21.00) | Εκδοτήριο Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου / Δε-Πα: 9.00-17.00) / Τηλεφωνικό κέντρο: 2107234567) | Online: ticketservices.gr

Kεντρική φωτ.: Η Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο 1957 - φωτό Δημήτρης Χαρισιάδης - Μουσείο Μπενάκη_Φωτογραφικά Αρχεία. Πηγή φωτ.: ΕΛΣ

Διαβάστε Περισσότερα