Γιορτή βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη
Μουσείο Μπενάκη
Μουσείο Μπενάκη

Γιορτή βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη

«Bazaar βιβλίου», παρουσιάσεις βιβλίων, ξενάγηση στην έκθεση «Nelly's», εκπαιδευτικό πρόγραμμα και συγκέντρωση βιβλίων περιλαμβάνει η «Γιορτή Βιβλίου» που διοργανώνει εφέτος, για 9η χρονιά, το Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο επί της Πειραιώς 138. Η διάρκεια της γιορτής θα είναι διήμερη, θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μαρτίου.

Bazaar βιβλίου

Το καθιερωμένο bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του κτιρίου. Περιλαμβάνει περί τους 240 τίτλους βιβλίων που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη και θα διατίθενται με έκπτωση 50% και 70% επί της λιανικής τιμής πωλήσεώς τους.

Οι θεματικές κατηγορίες των εκδόσεων αντικατοπτρίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Ευρωπαϊκή Τέχνη, μέχρι τη Φωτογραφία, την Αρχιτεκτονική, τη Νεοελληνική ιστορία και τη Φιλολογία.

Στο μεταξύ, και όπως είθισται και τα προηγούμενα χρόνια, στον ίδιο χώρο, θα υπάρχει τμήμα με βιβλία από δεύτερο χέρι (second hand) σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο δίνει ακόμη τη δυνατότητα, για όσους αδυνατούν να επισκεφτούν το κτίριο της Πειραιώς 138, της διαδικτυακής διάθεσης βιβλίων μέσω της διεύθυνσης bazaar.benaki.gr, και περισσότερες ημέρες: από το Σάββατο 18 έως και την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023.

Το διάστημα αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν διαδικτυακά όλες τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη (όχι όμως και τα second hand βιβλία) που θα διατίθενται και στο bazaar με τις ίδιες εκπτωτικές τιμές (50% και 70%).

Δείτε τον κατάλογο bazaar βιβλίου, εδώ.

Ωράριο bazaar βιβλίου: Σάββατο: 10:00 - 22:00 και Κυριακή: 10:00 – 21:00.

Παρουσιάσεις βιβλίων

Δύο παρουσιάσεις βιβλίων δύο εξαιρετικά σημαντικών για την ελληνική τέχνη εκθέσεων περιλαμβάνει η «Γιορτή Βιβλίου».

Στον ισόγειο χώρο θα παρουσιαστεί (18/3, 19:00) η έκδοση «Μέδουσα. Αίθουσα τέχνης (1979-2017)» (Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2022) σε επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα. Για την έκδοση θα μιλήσουν ο συγγραφέας Διονύσης Καψάλης, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, ο γλύπτης Νάκης Ταστσιόγλου, η επιμελήτρια της έκδοσης και της ομώνυμης έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα.

Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί (19/3, 13:00) η έκδοση «Nelly’s. Το έργο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόλου-Σεραϊδάρη (1899-1998)» (Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2023), σε επιμέλεια της υπεύθυνης του Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, επιμελήτρια της έκδοσης και της έκθεσης Αλίκης Τσίργιαλου.

Θα μιλήσει για την έκδοση, μαζί με την υπεύθυνη των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου, τον επιμελητή MOMus-ΜΦΘ, Ηρακλή Παπαϊωάννου, και την υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Βασιλική Χατζηγεωργίου. Συντονίζει η Δημήτρης Αρβανιτάκης, ιστορικός, υπεύθυνος «Τμήματος Εκδόσεων Τάσσος και Angele Νομικού» του Μουσείου Μπενάκη.

Ξεναγήσεις στην έκθεση «Nelly’s»

Τρεις δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση «Nelly’s», η οποία φιλοξενείται στους χώρους της Πειραιώς 138, θα πραγματοποιήσει η Αλίκη Τσίργιαλου, επιμελήτρια της έκθεσης και υπεύθυνη των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Ξεναγήσεις: Σάββατο, 18 Μαρτίου, 17:30 και Κυριακή 19 Μαρτίου, 11:00 & 15:00. Λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων του εκθεσιακού χώρου, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν έγκαιρα τα στοιχεία τους στη Γραμματεία του bazaar (κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης).

Δείτε σχετικά για την έκθεση: Nelly’s: Η φωτογράφος που απαθανάτισε το κάλλος

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Παιδιά ηλικίας 6 έως 10 χρονών μπορούν να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει (19/3: 12.00) το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη, στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης «Nelly's».

Οι μικροί επισκέπτες θα θαυμάσουν φωτογραφίες-σταθμούς στο έργο της πρωτοπόρου Ελληνίδας δημιουργού και θα αποκαλύψουν μικρά μυστικά των πειραματισμών της. Θα μπορέσουν ακόμη να παίξουν με το φως και τα ιστορικά πια υλικά που χρησιμοποίησαν οι φωτογράφοι προτού η εικόνα περάσει στον ψηφιακό κόσμο.

Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: Tμήμα Εκπαίδευσης, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-14:00, Τ. 210 3671067-69

Συγκέντρωση βιβλίων

Στην ενίσχυση και εμπλουτισμό σχολικών βιβλιοθηκών σε μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου πελάγους στοχεύει η συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Μπενάκη και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ομάδα Αιγαίου», καθώς η εταιρεία δραστηριοποιείται σε αυτά τα νησιά. Στο πλαίσιο της «Γιορτής Βιβλίου» του Μουσείου Μπενάκη, στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός βιβλίων (από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και από τα second hand βιβλία), τα οποία θα διατεθούν προς τον σκοπό αυτόν.

Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τη δράση αυτή, θα μπορούσαν κατά τις ημέρες της «Γιορτής Βιβλίου» να προσφέρουν βιβλία για παιδιά και εφήβους (λογοτεχνικά, επιστημονικά, δοκίμια, τέχνης, κ.λπ.). Ως «αντίδωρο», το Μουσείο Μπενάκη θα τους προσφέρει μια έκδοσή του από έναν επιλεγμένο κατάλογο βιβλίων.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μουσείο Μπενάκη