Ισπανία: Έργα των Γκρέκο και Γκόγια εκτίθενται για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα
Shutterstock
Shutterstock

Ισπανία: Έργα των Γκρέκο και Γκόγια εκτίθενται για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα

Πίνακες του Γκρέκο και του Γκόγια, του Βελάσκεθ και του Μουρίγιο, που ανήκουν στη Συλλογή Φρικ (Νέα Υόρκη), θα εκτίθενται από την Τρίτη 7 Μαρτίου, στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης. Πρόκειται για εννέα έργα της συλλογής του Αμερικανού μεγιστάνα της βιομηχανίας, Χένρι Κλέι Φρικ (1849-1919), τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ισπανία σε διάστημα 100 χρόνων.

Ο δανεισμός των έργων πραγματοποιήθηκε καθώς ο ιστορικός χώρος της Συλλογής Φρικ, στη Νέα Υόρκη, έκλεισε για εργασίες, διευκρίνισε ο διευθυντής της συλλογής Ίαν Γουόρντροπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Έργα στο Μουσείο του Πράδο

Τρεις πίνακες του Γκρέκο, τέσσερις του Φρανθίσκο ντε Γκόγια, ένας του Ντιέγκο Βελάσκεθ και ένας του Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο θα εκτίθενται στο Μουσείο του Πράδο έως τις 2 Ιουλίου. Πρόκειται για την προσωπογραφία του «Βιτσέντζο Αναστάζι», που ο Γκρέκο φιλοτέχνησε γύρω στο 1575, η μόνη γνωστή «προσωπογραφία σε φυσικό μέγεθος» του Έλληνα ζωγράφου ο οποίος πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ισπανία, εξήγησε ο Χαβιέρ Πορτούς, συντηρητής του τμήματος ισπανικής ζωγραφικής του Πράδο.

Θα εκτεθεί, επίσης, «Ο διωγμός των εμπόρων από τον Ναό» που ζωγράφισε ο Γκρέκο γύρω στο 1600 και αγοράστηκε έναντι 120.000 δολαρίων από τον Χένρι Κλέι Φρικ στις αρχές του 20ού αιώνα στην Ισπανία, όπου αγόρασε σχεδόν όλα τα ισπανικά έργα της συλλογής του.

Όπως και το πρώτο ισπανικό έργο που αγοράστηκε από τον Φρικ, το 1904: μια «Αυτοπροσωπογραφία» του Μουρίγιο, που χρονολογείται το 1655.

Ανάμεσα στα έργα του Γκόγια που θα εκτεθούν είναι «Το σιδηρουργείο» (1815-20) – όπου «η ανατομική έκφραση του Γκόγια βρίσκεται στο απόγειό της» και είχε αφήσει άναυδο τον Τζιακομέτι όταν είχε επισκεφθεί τη Συλλογή Φρικ, σύμφωνα με τον Χαβιέρ Πορτούς – καθώς και μια «Προσωπογραφία γυναίκας» που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος σε ηλικία σχεδόν 80 ετών.

Ακόμη, θα εκτεθεί το πορτρέτο του «Φιλίππου Δ' στη Φράγκα» του Βελάσκεθ.

Σημειώνεται ότι, εκτός από το Μουσείο Πράδο, πίνακες εστάλησαν και σε άλλα μουσεία του κόσμου. Ανάμεσα σε αυτά, ένα σύνολο έργων του Αμερικανού ζωγράφου Τζέιμς Άμποτ ΜακΝίλ Γουίστλερ που δόθηκε με δανεισμό στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι μέχρι τον Μάιο.

Κεντρική φωτογραφία: Μουσείο του Πράδο, πηγή: Shutterstock