Το Αννόβερο επιστρέφει στην Ελλάδα κλεμμένο αρχαίο αγγείο

Το Αννόβερο επιστρέφει στην Ελλάδα κλεμμένο αρχαίο αγγείο

Ένα αρχαίο αγγείο το οποίο ανήκε στη συλλογή του Μουσείου August Kestner και είχε κλαπεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, επεστράφη στην Ελλάδα από το Αννόβερο. Όπως αναφέρει το γερμανικό έντυπο Süddeutsche Zeitung, για το αρχαίο αγγείο, «τα αποτελέσματα της έρευνας είχαν δείξει ότι το πρώιμο κορινθιακό αντικείμενο μπορεί να θεωρηθεί κλοπιμαίο πολέμου ενός Γερμανού στρατιωτικού γεωλόγου στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

«Θα συνεχίσουμε να προάγουμε την έρευνά μας στο ναζιστικό παρελθόν της πόλης μας και θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειές μας», δήλωσε κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής ο δήμαρχος του Αννόβερου, Μπελίτ Ονάι.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε στη συνέχεια, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της, η Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαίων Πολιτιστικών Αγαθών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας στο υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την § 7 του άρθρου 3 της «Διάσκεψης της Ουάσιγκτον. Αρχές σχετικά με την τέχνη που κατασχέθηκε από τους εθνικοσοσιαλιστές» (Δεκεμβρίου 1998), η πρωτεύουσα του κράτους πρωτοπαρήγγειλε την 13η Σεπτεμβρίου 2021 τη Γενική Διεύθυνση Αρχαίων Πολιτιστικών Αγαθών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, για να εγείρει αξιώσεις για το εν λόγω έργο τέχνης. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η το Αννόβερο ξεκίνησε μια σε βάθος έρευνα για την προέλευση ου αρχαίου αυτού αντικειμένου. 

«Σύμφωνα με την έρευνα, ο στρατιωτικός γεωλόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής Χάνφριτ Πούτσερ πιθανότατα βρήκε το αγγείο σε γεώτρηση στον Ισθμό της Κορίνθου στις 21 Σεπτεμβρίου 1943. Ο Πούτσερ υπήρξε επίσης αξιωματικός της Σούτσσταφφελ (SS)», αναφέρει η εφημερίδα. Ο γεωλόγος θεώρησε το πολύτιμο αγγείο λάφυρο πολέμου. 

Στην τελετή παράδοσης συμμετείχαν, επίσης, ο δήμαρχος του Αννόβερου και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Ιωάννης Βικελίδης.

Πηγή κεντρικής φωτ.: Facebook/ Museum August Kestner