Διαδραστική περιήγηση στο Ιερό των Δελφών

Διαδραστική περιήγηση στο Ιερό των Δελφών

Στο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, στο ιερό των Δελφών στον ομφαλό της Γης θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» νοητά παιδιά και ενήλικες που θα παρακολουθήσουν την νέα διαδραστική περιήγηση που προσφέρει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στη «Θόλο» εικονικής πραγματικότητας.

Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, οι θεατές θα περιηγηθούν εικονικά στον ιερό χώρο των Δελφών, θα γνωρίσουν ή θα θυμηθούν και θα θαυμάσουν τα σημαντικότερα μνημεία και κτίριά του, όπως τη Σφίγγα των Ναξίων, τα αφιερώματα των Αθηναίων, Σπαρτιατών και Αρκάδων, καθώς και τον θησαυρό των Αθηναίων και των Σιφνίων.

Η Σφίγγα των Ναξίων, αφιέρωμα των κατοίκων του νησιού στο ιερό των Δελφών. Πηγή: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Εκτός αυτών, η περιήγηση περιλαμβάνει ναούς και αγάλματα όπως ο ναός του Απόλλωνα, το σημαντικότερο μνημείο του ιερού και το χάλκινο άγαλμα του θεού και το συλλογικό αφιέρωμα των Ελλήνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ.

Το εσωτερικό τμήμα ο σηκός, του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς. Πηγή: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η ανασύνθεση του ιερού, όπως παρουσιάζεται στη «Θόλο», βασίζεται στη διεξοδική περιγραφή του Παυσανία, του 2ου αιώνα μ.Χ, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των ανασκαφών.

Η  Στοά των Αθηναίων, ένα από τα σημαντικότερα αφιερώματα των Αθηναίων στους Δελφούς. Πηγή: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Η διαδραστική ξενάγηση πραγματοποιείται «ζωντανά» από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Όσο για την «Θόλο», λειτουργεί με ανανεωμένα συστήματα εικονικής πραγματικότητας και οι παραγωγές της υλοποιούνται με βάση μία πρότυπη και, παγκοσμίως πρωτοποριακή, διαδικασία έρευνας, τεκμηρίωσης και οπτικοποίησης της πληροφορίας. 

Η Ιερά Οδός με τα αφιερώματα των ελληνικών πόλεων στο ιερό των Δελφών. Πηγή: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πληροφορίες για τις ημέρες και ώρες προβολών δίνονται στην ιστοσελίδα http://hellenic-cosmos.gr/. όπου δίδονται επίσης πληροφορίες για εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και για μία ακόμη προβολή στη «Θόλο» εικονικής πραγματικότητας που πραγματοποιείται εδώ και αρκετό διάστημα. Τιτλοφορείται «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη» και «ταξιδεύει» τους θεατές στην Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας, την εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας.

Όπως γίνεται γνωστό από την ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η διαδραστική περιήγηση στην Πριήνη στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ., εποχή της ακμής της πόλης, προσφέρει μια εποπτική εικόνα σε ένα πλήρες και ομοιογενές οικιστικό σύνολο: Tο Eκκλησιαστήριο της πόλης είναι ένα από τα διασημότερα δείγματα του συγκεκριμένου κτιριακού τύπου, ενώ ο ναός της Aθηνάς Πολιάδος θεωρείται μνημείο-κλειδί στην εξέλιξη και μετρολογική τυποποίηση της μικρασιατικής αρχιτεκτονικής. Ο ναός, έργο του Πύθεου, ακόμη και τριακόσια χρόνια αργότερα αναφέρεται ως ισάξιος του Παρθενώνα.

Για την πραγματοποίηση των εκάστοτε προγραμματισμένων προβολών στη «Θόλο» εικονικής πραγματικότητας πρέπει να συμπληρώνεται -κάθε φορά- ένας ελάχιστος αριθμός 10 ατόμων.

Για το λόγο αυτό συστήνεται στους επισκέπτες να καλούν προηγουμένως στο τηλέφωνο 212 2540000 για την ενημέρωσή τους, όπως και οι κρατήσεις θέσεων να γίνονται τηλεφωνικά.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Τ. 212 254 0000

Κεντρική φωτογραφία: Το Θέατρο των Δελφών. Πηγή: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»