Αυλαία στο Ηρώδειο με την «Τόσκα» του Πουτσίνι
Φεστιβάλ Αθηνών

Αυλαία στο Ηρώδειο με την «Τόσκα» του Πουτσίνι

Με μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την 1η Ιουνίου 2024. Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται στις 2, 6 και 11 Ιουνίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Ούγκο ντε Άνα, και αναβίωση σκηνοθεσίας της Κατερίνας Πετσατώδη.

Η παραγωγή, που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Ηρώδειο το 2012 αποτελεί ένα δραματικό ανέβασμα, συνεπές στο πνεύμα του συνθέτη, αλλά και στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται το λιμπρέτο. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, ένας μεγάλων διαστάσεων σταυρός με τον εσταυρωμένο, μια ιερή τράπεζα, ένα εργαστήρι ζωγραφικής, πλαισιώνονται από θεαματικές προβολές μνημείων της Ρώμης, θρησκευτικών συμβόλων, αλλά και βίντεο που δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην παραγωγή. 

Από την παρουσίαση της «Τόσκα» στο Ηρώδειο. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος, πηγή φωτ.: ΕΛΣ

Κεντρικό πρόσωπο του έργου η Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, ερωτευμένη που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Άνδρας που έχει την απόλυτη εξουσία, ο Βαρόνος Σκάρπια ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι, ο οποίος οδηγείται στον θάνατο, όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ' τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς.

Για τη φετινή αναβίωση της «Τόσκας» η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει εξασφαλίσει δύο συναρπαστικές διανομές με τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών της όπερας με διεθνή ακτινοβολία. Στον ρόλο της Φλόριας Τόσκα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει τις διεθνώς καταξιωμένες υψιφώνους Γεβγκένια Μουραβιέβα και Τσέλια Κοστέα. Στον ρόλο του Μάριο Καβαραντόσσι δύο εξαιρετικοί τενόροι, ο Ρικκάρντο Μάσσι και ο Καρλ Τάννερ, ενώ στον ρόλο του Σκάρπια ο διεθνής βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο διακεκριμένος μπασοβαρύτονος Γιάννης Γιαννίσης. Μαζί τους σημαντικοί Έλληνες μονωδοί όπως, μεταξύ άλλων, οι Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Γιάννης Καλύβας κ.ά. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά τη Δευτέρα (29/4) στις 12:00 και θα πραγματοποιείται στα Ταμεία της ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700) στο ΚΠΙΣΝ, στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών και online στα www.aefestival.gr και www.more.com. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται μεταξύ 25 και 100 ευρώ.

Κεντρική φωτ.: Από την παρουσίαση της «Τόσκα» στο Ηρώδειο. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος, πηγή φωτ.: ΕΛΣ