«Αφήνοντας πίσω» την Ουκρανία
Γιατροί του Κόσμου
Γιατροί του Κόσμου
Έκθεση

«Αφήνοντας πίσω» την Ουκρανία

Μια κοπέλα τουρτουρίζει σε έναν χιονισμένο δρόμο κρατώντας με το αριστερό της χέρι το ένδυμα που την «αγκαλιάζει» για να ζεσταθεί, και με το δεξί της κρατά κάποια σακούλα με τρόφιμα. Δεν βλέπουμε καθαρά το πρόσωπό της διότι ο φακός την έχει απαθανατίσει στην πλαϊνή της όψη. Αυτομάτως, δίνεται η αίσθηση ότι στη θέση της θα μπορούσε να βρεθεί καθένας από εμάς.

Την άποψη αυτή – την ταύτισή της με καθέναν μας – κατέθεσε ο διακεκριμένος φωτογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος ο οποίος και τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

«Στα δικά μου μάτια αυτή η φωτογραφία έχει μια ιδιαιτερότητα.. μου γίνεται οικεία με τον καιρό. Είναι τα χρώματα, όλο το σκηνικό, η δύση, το χιόνι πάνω της, η ομίχλη, η διαχωριστική κορδέλα, λες κι είναι φτιαχτό, αλλά και κάτι άλλο.. δεν μπορώ να το προσδιορίσω.. ίσως γιατί στη θέση της θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς… Είναι ένας άνθρωπος που κρυώνει, πεινάει, αλλά που προσπαθεί να φτάσει κάπου πιο καλά… θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι εμείς…».

Αυτό σημειώνει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος για την εν λόγω φωτογραφία, που αποτελεί εκείνη του εξωφύλλου της έκθεσης «Покидаю / Leaving behind», ο τίτλος της οποίας αποδίδει τη σημασία της βίαιης και ξαφνικής φυγής, του εξαναγκασμού σε μη ηθελημένη φυγή.

Πηγή: Γιατροί του Κόσμου

Το φωτογραφικό υλικό, σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, παρουσιάζεται για την ενημέρωση σχετικά με την προσφυγική κρίση από την Ουκρανία. Ο φωτογραφικός φακός επικεντρώθηκε πολλές φορές στα παιδιά, τις γυναίκες και την τρίτη ηλικία.

Η έκθεση

Η έκθεση αποτελείται από 32 φωτογραφίες που τραβήχθηκαν κατά τους 10 μήνες ανθρωπιστικής δράσης που οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδος βρέθηκαν στην Ουκρανία. Το υλικό της έκθεσης είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, και το διάστημα μεταξύ 10 και 13 Μαρτίου θα παρουσιαστεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακόμη, η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος των Γιατρών του Κόσμου O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και του Alumni Engagement Innovation Fund.

Ημέρες και ώρες επίσκεψης της έκθεσης:

Παρασκευή 10.03.2023

- Έκθεση ανοιχτή για το κοινό (14:00-22:00)

-Πάνελ συζήτησης «Συνεργασία & Αλληλεγγύη στο πλαίσιο υποδοχής προσφύγων» (15:00 - 18:00)

-Εγκαίνια έκθεσης, ώρα 19:30

Σάββατο 11.03.2023

Έκθεση ανοιχτή για το κοινό (10:00-21:00)

Κυριακή 12.03.2023

Έκθεση ανοιχτή για το κοινό (09:00-14:00)

Ινστιτούτο Γκαίτε- Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος - Η βαλίτσα, σύμβολο των ξεριζωμένων