Ζητείται επειγόντως νέα «λάσπη»
Shutterstock
Shutterstock

Ζητείται επειγόντως νέα «λάσπη»

Το καλοκαίρι που πέρασε δεν είχαμε φωτιές. Είχαμε υποκλοπές. Δε θέλω να σκεφτώ πως επειδή είχαμε το ένα δεν είχαμε το άλλο. Μακριά από εμένα τέτοιες πονηρές σκέψεις. Συγχρόνως είχαμε - τις ίδιες ημέρες - και τη «νεκρή» Μαρία του Έβρου. Συνεπώς η κυβέρνηση ήταν περικυκλωμένη και αναγκασμένη να δαπανά εργατοώρες και πολιτικό κεφάλαιο στην αντιμετώπιση αυτών των δύο θεμάτων.

Η υπόθεση της «νεκρής» Μαρίας πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε μπούμεραγκ για τις ευαίσθητες ψυχούλες και βέβαια για τον ίδιο τον Α. Τσίπρα που υιοθέτησε ανοήτως το ψέμα που διακινούσε ένα σύνολο ανθρώπων που πρωτίστως στόχευε στον τραυματισμό της διεθνούς εικόνας της πατρίδας μας. Κάτι που βόλευε και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όλοι εγκαλούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί δεν παραδέχεται το λάθος του και δε ζητά μια δημόσια συγγνώμη.

Συνεπώς η απόπειρα να πληγεί η κυβέρνηση με αυτή την υπόθεση πήγε άκλαυτη

Με τις υποκλοπές η κατάσταση ήταν πιο σοβαρή γιατί ακουμπούσε πάγιες δημοκρατικές ευαισθησίες ενός ευρέως φάσματος πολιτών και γιατί ήταν άγνωστη η έκταση της υπόθεσης. Με τα όσα τελικά αποκαλύφθηκαν, φάνηκε πως επρόκειτο για παρακολουθήσεις στις οποίες τηρήθηκαν όλοι οι, εκ του νόμου, προβλεπόμενοι τύποι. Και ως γνωστόν η τήρηση των νόμων δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει σκάνδαλο. Συγχρόνως, η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή - που ήταν η κορύφωση μιας πορείας στην οποία πρωταγωνιστής ήταν ο Α. Τσίπρας και όχι ο Ν. Ανδρουλάκης - κατέληξε σε ένα φιάσκο για τον πρώτο, όταν κλήθηκε να απαντήσει πώς βρήκε τα ονόματα που απέστειλε στην ΑΔΑΕ. Και φυσικά δεν απάντησε. Τι να πει; Πως ήταν ένας κλεπταποδόχος απόρρητων πληροφοριών που τις δημοσιοποίησε παράνομα; 

Νέα ήττα - στη ιδιόλεκτο του twitter αυτό ονομάζεται «κουβάς» - για τον Α. Τσίπρα που πριν καν αρχίσει η προεκλογική περίοδος έμεινε χωρίς όπλα. Αλλιώς τα υπολόγιζε, αλλιώς του ήρθαν. Τώρα είναι υποχρεωμένος αυτός και οι συνεργάτες να αναζητούν εναγωνίως - γιατί ο καιρός περνά - νέα αποθέματα λάσπης. Γιατί μόνον τέτοιου είδους αντιπολίτευση ξέρουν να ασκούν. 

Αν δε δημαγωγούν και δε λαϊκίζουν, πετούν λάσπη και όποιος λασπωθεί. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο από το 2012 κινείται στα όρια του δημοκρατικού τόξου. Το κυβερνητικό παρελθόν του είναι γνωστό, τιμωρήθηκε γι΄αυτό από τους πολίτες, αλλά μυαλό δεν έβαλε γιατί απλούστατα εξακολουθεί και θεωρεί πως ό,τι έκανε ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, απλώς απέτυχε γιατί δεν έλεγχε πλήρως τους αρμούς της εξουσίας. Και σήμερα απειλεί πως η «δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι αλλιώς». Αυτοί τα λένε. Εγώ απλώς τα γράφω.

Όσοι αναμασούν πως «ο Τσίπρας έχει αλλάξει» ή ισχυρίζονται πως «ο Τσίπρας εξελίσσεται» ή είναι ανόητοι ή μας περνάνε για ανόητους. Ο Τσίπρας με τη συμπεριφορά του αποδεικνύει καθημερινά πως παραμένει προσκολλημένος στις πρακτικές του παρελθόντος. Γιατί; Γιατί μόνον έτσι γνωρίζει να πολιτεύεται αυτός και οι στενοί του συνεργάτες.

Γι' αυτό από βδομάδα θα αρχίσουν να ψάχνουν για καινούργια φορτία λάσπης