ΥΠΕΝ: Οδηγίες για να μην «ανακυκλώνουμε τον κορονοϊό» μέσω των απορριμμάτων

ΥΠΕΝ: Οδηγίες για να μην «ανακυκλώνουμε τον κορονοϊό» μέσω των απορριμμάτων

Οδηγίες για τον ασφαλέστερο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, εξέδωσε το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναρτώντας και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρεται πως η ενημέρωση αυτή από την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνεται σε α.) νοικοκυριά, β.) Δήμους, γ.) Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), δ.) Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και ε.) Υγειονομικές Μονάδες και Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Με απλές οδηγίες ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων μας σε καθημερινή βάση, ακολουθούμε εύκολα βήματα για την αποτελεσματικότερη προστασία όλων μας, πολιτών αλλά και εργαζομένων στην καθαριότητα, τη διαλογή και την ανακύκλωση.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η συλλογή, μεταφορά και περαιτέρω διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων -συμπεριλαμβανομένης της χωριστής συλλογής με σκοπό την ανακύκλωση- πρέπει να συνεχιστεί, λαμβάνοντας όμως μια σειρά επιπλέον μέτρα με γνώμονα πάντα την προστασία της υγείας όλων μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος επισημαίνει στην σχετική ανακοίνωση ότι «Οι μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας. Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση για την αντιμετώπιση θεμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία. Γι αυτό, μένουμε σπίτι και διαχειριζόμαστε με ασφάλεια τα απορρίμματά μας, ακολουθώντας και στην περίπτωση αυτή τις οδηγίες των ειδικών».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οπτικοακουστικό υλικό με τις οδηγίες είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση:  https://we.tl/t-CQTgIP7LSc