Τζανακόπουλος: Αν γίνεται «κατάχρηση» του 112 καταλήγουμε σε... επικίνδυνες καταστάσεις

Τζανακόπουλος: Αν γίνεται «κατάχρηση» του 112 καταλήγουμε σε... επικίνδυνες καταστάσεις

Στο θέμα των πυρκαγιών αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως η υπερβολική «χρήση» του μηχανισμού 112 «οδηγεί τελικά και στην απαξίωση ενός εξαιρετικά χρήσιμου και κρίσιμου εργαλείου» συμπληρώνοντας μάλιστα πως έτσι «Καταλήγουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις».

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα που έδωσε εύσημα σε όλους όσοι δεν υπάκουσαν στις εντολές για εκκενώσεις οικισμών σε περιοχές όπως η Εύβοια και η Ηλεία βρέθηκαν στο επίκεντρο των καταστροφικών περιοχών με κίνδυνο της ίδιας της ζωής του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έρχεται να υποστηρίξει πως «αν γίνεται κατάχρηση (σ.σ. Του 112 και των εκκενώσεων), δεν θα οδηγείται ο πολίτης στο να εκκενώσει τελικά» έχοντας κάνει αναφορά στην οποία τονίζει πως έτσι καταλήγουμε σε επικίνδυνες κατάστασεις.

Το θέμα των εκκενώσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του που υποστήριξαν κατ επανάληψη ότι η απομάκρυνση κατοίκων απο΄τις εστίες των καταστροφικών πυρκαγιών δεν ήταν ορθή γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσει δεδομένου ότι κατέστη εφικτό να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα παρά το μέγεθος των καταστροφών.

Σε κάθε περίπτωση η αναφορά του Δ. Τζανακόπουλου προκαλεί ερωτήματα κυρίως σχετικά με το πως γίνεται η χρήση του 112 και οι προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους περιοχών που κινδυνεύουν να απομακρυνθούν από τις εστίες της πυρκαγιάς να οδηγεί «σε επικίνδυνες καταστάσεις» της στιγμή που το συγκεριμένο «εργαλείο» όπως το χαρακτηρίζει συνδέεται αποκλειστικά με την αποφυγή ύπαρξης θυμάτων.

Στη συνέντευξή του πάντως στον Σκάι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και τις επιθέσεις στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ενώ επιχείρησε να συγκρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την κριτική που τότε ασκήθηκε σημειώνοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να ασκεί αυστηρή, προγραμματική κριτική. Αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε τα όρια του πολιτικώς ηθικού. Δεν θα κάνουμε ό,τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης που τυμβωρήχησε και ανέβηκε με πολιτικές εξαλλοσύνες στην εξουσία. Δεν βλέπουμε τις τραγωδίες ως ευκαιρία αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών»

Πρόσθεσε δέ πως «Τα ψέματα τα οποία ειπώθηκαν από την κυβέρνηση δημιουργούν την εντύπωση ότι ήθελε να διαχειριστεί απλώς επικοινωνιακά, χωρίς να δράσει επιχειρησιακά, τις καταστροφικές πυρκαγιές - που μάλιστα κατέκαψαν τα πάντα σε συνθήκες απόλυτης άπνοιας» ξεχνώντας την παρωδία που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έστησε το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται ότι αγνοούσε την ύπαρξη νεκρών όπως συνολικά το επιτελείο που συμμετείχε σε αυτή τη σύσκεψη και να διερωτάται τι ώρα θα επιχειρήσουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη για μια πυρκαγιά που είχε προ πολλού σβήσει.