Τυνησία: Κλείνει τα σύνορά της με τη Λιβύη - Υπεύθυνο το ΙΚ για τη χτεσινή επίθεση

Τυνησία: Κλείνει τα σύνορά της με τη Λιβύη - Υπεύθυνο το ΙΚ για τη χτεσινή επίθεση

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στοχοθέτησε εκ νέου την Τυνησία, καθώς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν χθες 12 στελέχη της προεδρικής φρουράς.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επίθεση την ευθύνη για την οποία αναλαμβάνει η εξτρεμιστική οργάνωση φέτος έπειτα από τις επιθέσεις στο μουσείο Μπάρντο τον Μάρτιο και στο Σους τον Ιούνιο, όπου συνολικά σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σε ολόκληρη την χώρα, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με τη Λιβύη για ένα διάστημα 15 ημερών.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο προήδρευσε ο πρόεδρος Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, αποφάσισε «το κλείσιμο των συνόρων με την Λιβύη για ένα διάστημα 15 ημερών, αρχής γενομένης από τα μεσάνυκτα (της Τετάρτης), ενώ θα ενισχύσει την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων της και τα μέτρα στα αεροδρόμια» σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε η προεδρία.

Σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε λογαριασμούς τζιχαντιστών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης, ένας Τυνήσιος με το όνομα «Αμπού Αμπντάλα αλ Τουνίζι» που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά επιβιβάστηκε στο λεωφορείο και «ανατινάχθηκε».

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία αυτού του άνδρα όπου φορά λευκά ρούχα και ένα γιλέκο με εκρηκτικά, έχει ορθώσει το δάκτυλό του και έχει καλύψει το κεφάλι και το πρόσωπό του με ένα μαντήλι.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε ότι η επίθεση διαπράχθηκε με μια ζώνη με 10 κιλά εκρηκτικών, συγκεκριμένα Semtex, μια πολύ ισχυρή εκρηκτική ύλη.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» την χθεσινή επίθεση εναντίον στελεχών των σωμάτων ασφαλείας της Τυνησίας.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχουν βοήθεια στις έρευνες σχετικά με την επίθεση, επισήμανε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ