Τους άφησε άφωνους και αμήχανους!

Τους άφησε άφωνους και αμήχανους!

Υπάρχουν και άλλες πιο λαϊκές εκφράσεις για να αποδώσουν την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν την Πέμπτη το βράδυ οι ηγέτες και τα στελέχη της αντιπολίτευσης, όταν άκουσαν τα μέτρα της κυβέρνησης για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν περίμεναν να ήταν τόσο γενναία.

Έτσι, μετά την αμηχανία των πρώτων ωρών, άρχισαν να ψελλίζουν τα γνωστά μεμψίμοιρα σχόλια. «Είναι μόνο 100 ευρώ τον μήνα» είπε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το left.gr το προχώρησε πιο πολύ. Είχε κεντρικό τίτλο: «μεσοσταθμικά 66,6 ευρώ για όλο το εξάμηνο τα μέτρα…». Ας τα βρουν μεταξύ τους πόσο θα ελαφρυνθούν οι καταναλωτές.

Είναι φανερό πως, τουλάχιστον επικοινωνιακά, η κυβέρνηση γυρίζει το παιχνίδι. Αν θα το κερδίσει, θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς τιμές της ενέργειας. Όμως φαίνεται πως είναι έτοιμη να μην αφήσει τα νοικοκυριά να γονατίσουν, ανεξαρτήτως δημοσιονομικού κόστους.

Άλλωστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τα αντιμετωπίζουν και όλα τα κράτη της Ε.Ε. Το δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν απασχολεί κανένα πλέον, πλην κάποιων γραφικών τεχνοκρατών της Κομισιόν.

Ο κύριος εκφραστής αυτού του δόγματος, η Γερμανία, είναι πλήρως απαξιωμένη, λόγω των ευθυνών που φέρει για την ενδυνάμωση και την εν συνεχεία εξαχρείωση της Ρωσίας του Πούτιν. Όλη η διεθνής κοινότητα δακτυλοδεικτεί τις γερμανικές ελίτ, πολιτικές και οικονομικές, για το γεγονός ότι πρόταξαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τους σε βάρος της διεθνούς ασφάλειας. Γιατί αγνοούσαν συστηματικά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των Η.Π.Α. και όχι μόνο, για το πού οδηγεί αυτή η εξάρτηση όλης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Γερμανία έχει κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί. Πιθανόν, στο τέλος αυτής της παγκόσμιας κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση να συντάξει ένα νέο σύμφωνο, αντικαθιστώντας αυτό του Μάαστριχτ που έχει ξεπερασθεί από τις καταστάσεις.

Συνεπώς η Ελλάδα θα έχει περιθώρια να στηρίξει και άλλο, αν χρειαστεί, τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη. Ενδεχομένως και με κοινοτικούς πόρους, αν τελικά υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ενεργειακού ταμείου.

Στο πολιτικό δια ταύτα. Η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε πόρο για να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση. Το πρόσφατο παρελθόν έδειξε πως η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής απελευθερώνει πολιτικές δυνάμεις που δρουν ανεξέλεγκτα, πέρα από κάθε συντεταγμένο πλαίσιο. Το ομολόγησαν και οι ίδιοι πως η κανονικότητα δεν τους συμφέρει. Η κυβέρνηση αυτό ακριβώς θα επιδιώξει. Να μην καταστραφεί, πάση θυσία, η κανονικότητα.

Μέχρι τις εκλογές ο δρόμος είναι μακρύς, πολλά μπορεί να συμβούν και να δούμε πόσα κόμματα θα μπορέσουν να αντέξουν σε αυτό το διάστημα την πίεση των εσωκομματικών τους προβλημάτων ή την αδυναμία εκφοράς συγκροτημένου πολιτικού λόγου.

Πάντως η Νέα Δημοκρατία δείχνει πως δεν θα επιτρέψει να συρθεί πίσω από τις εξελίξεις. Να γίνει έρμαιό τους. Η προχθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αυτό φανερώνει.