Θεοδωρικάκος: Έχω ζητήσει από την αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο

Θεοδωρικάκος: Έχω ζητήσει από την αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο

Ως ένα πολύ σοκαριστικό γεγονός, χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, τη διπλή δολοφονία που σημειώθηκε στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή.

Ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι την ώρα της δολοφονίας θα έπρεπε να υπάρχει στην πλατεία περιπολία της ΔΙΑΣ, τονίζοντας πως έχει ζητήσει από την αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο και να ενισχύσει την αποτελεσματική παρουσία της παντού. «Υπήρξε φοβικό σύνδρομο στο περιστατικό της Νέας Σμύρνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι η εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε ανθρώπους της νύχτας που ανήκουν στην Αλβανική Μαφία, ίσως έχει και άλλου είδους προεκτάσεις, για τις οποίες, όπως είπε, μπορεί να υπάρξει διεθνής συνεργασία, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω. 

Σε ό,τι αφορά τη ληστεία στο κατάστημα με τα ρολόγια στην Κολοκοτρώνη, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «υπήρχε περιπολία η οποία έφτασε σε ένα λεπτό. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η αστυνομία βρίσκει τους δράστες, αυτό δείχνει η προϊστορία. Οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν σταματούν οι έρευνες ειδικά όταν πρόκειται για δολοφονία, παρά μόνο όταν βρεθεί ο δράστης».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι μετά από έλεγχο ζήτησε από τον Αρχηγό της αστυνομίας να επιστρέψουν στην υπηρεσία της ΔΙΑΣ 150 αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. «Έχει υπάρξει ξεκάθαρη εντολή αύξησης περιπολιών και έχει επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη περιοχή για σοβαρό χρονικό διάστημα υπήρξε τέτοιου είδους φοβία και για να την αντιμετωπίσουμε παρενέβην προσωπικά. Έχουμε πρόβλημα επάρκειας αστυνομικών στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου βρίσκεται το 30% της δύναμης της Αστυνομίας», ανέφερε.

Αναφορικά με την παρουσία της Αστυνομίας τόνισε: «Θέλω να είμαι ευθύς. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, το βασικό μου μέλημα είναι η αστυνομία να ενισχύσει την παρουσία της στις γειτονιές. Είναι αλήθεια ότι ενισχύθηκε ή όχι;

Οι 74 δολοφονίες που έχουν γίνει φέτος, είναι οι λιγότερες σε ετήσια βάση τα τελευταία 11 χρόνια. Το ποσοστό εξιχνιάσεως των ανθρωποκτονιών είναι φέτος, το υψηλότερο που έχει υπάρξει ποτέ, σχεδόν 90%».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι τον άλλον μήνα θα υπάρξουν κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις: «Είναι προφανές ότι όλοι αξιολογούνται. Σε έναν μήνα υπάρχουν οι κρίσεις της ΕΛΑΣ, προτιμώ ό,τι χρειαστεί να γίνει, να γίνει στις κρίσεις συνολικά».