Θ. Κοντογεώργης: Μέσα σε 48 ώρες έπρεπε να αντιμετωπίσουμε 220 πυρκαγιές
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Θ. Κοντογεώργης: Μέσα σε 48 ώρες έπρεπε να αντιμετωπίσουμε 220 πυρκαγιές

Στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κρατικός μηχανισμός σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές αναφέρθηκε την Πέμπτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται και στην κατεύθυνση αυτή η πυροσβεστική υπηρεσία θα πρέπει να θωρακιστεί, ώστε να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά», είπε ο Θ. Κοντογεώργης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Επισήμανε δε ότι «οι πυροσβεστικές αρχές, καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες συνθήκες επικαλούμενος τη δήλωση του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος ο οποίος χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι το δυσκολότερο των τελευταίων 32 ετών. Μέσα σε δύο ημέρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 220 πυρκαγιές εκ των οποίων οι 10 ήταν πολύ σοβαρές». 

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον επανασχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης, σημείωσε πως «κτίζεται βήμα - βήμα», τονίζοντας ότι «στην κατεύθυνση αυτή, θα γίνουν προσλήψεις, ειδική εκπαίδευση του προσωπικού σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις ενώ θα ανανεωθεί ο στόλος της πυρόσβεσης».

Ειδικότερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε πως το το 2026 η Ελλάδα θα παραλάβει τα πρώτα επτά Canadair στο πλαίσιο χρηματοδοτικού προγράμματος ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, προγραμματίζεται η προμήθεια σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης με ελικόπτερα και drones ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για την προστασία των δασών. 

Σε ό,τι αφορά τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο, ο Θ. Κοντογεώργης είπε ότι εκδηλώθηκαν 15 εστίες παράλληλα γεγονός που διερευνάται.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα