Σ.Ζαχαράκη: Τα έσοδα του τουρισμού ήταν περίπου στα 17 δισ. ευρώ
Eurokinissi
Eurokinissi

Σ.Ζαχαράκη: Τα έσοδα του τουρισμού ήταν περίπου στα 17 δισ. ευρώ

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε για την τουριστική κίνηση την περίοδο των εορτών αλλά και για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και την χειμερινή περίοδο, κάνοντας λόγο για «ευχάριστη» έκπληξη που επεφύλασσε η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

«Για αρχή να δούμε πώς κινηθήκαμε στους 10 μήνες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος. Τα έσοδα ήταν περίπου στα 17 δισεκατομμύρια, κινούμαστε δηλαδή με μεγάλη ασφάλεια στο να φτάσουμε το ρεκόρ του 2019», είπε αρχικά στις δηλώσεις της στο MEGA.

«Το παρουσιάσαμε και στον πρωθυπουργό και στην επίσημη εκδήλωση απολογισμού που κάναμε στις 21 Δεκεμβρίου, και το πολύ σημαντικό είναι έχουμε αύξηση της μέσης δαπάνης. Έχουμε δηλαδή περίπου 10% αύξηση στην μέση δαπάνη σε σχέση με το 2019 και επίσης έχουμε τρεις σημαντικές αγορές, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμάνια, οι οποίες έχουν αύξηση και σε αφίξεις αλλά και σε έσοδα», συμπλήρωσε η κ. Ζαχαράκη.

«Βλέπουμε τη Μεγάλη Βρετανία να έχει περίπου 23% αύξηση, να ακολουθεί η Γαλλία και η Γερμανία με πολύ υψηλά ποσοστά. Επίσης, όσο αφορά στην εορταστική περίοδο, που έχουμε πολύ καλά 3ήμερα, έχουμε πληρότητες σε όλη την Ελλάδα, στους κλασικούς χειμερινούς προορισμούς οι οποίοι κινήθηκαν από το 80 έως το 100%. Ελπίζουμε όμως να λειτουργήσουν και τα χιονοδρομικά κέντρα, πέρσι λειτούργησαν 17 από τα 24 και πήγαν εξαιρετικά, και ευελπιστούμε και φέτος, γιατί αυτό βοηθάει πάρα πολύ μέρη τα οποία έχουν ανάγκη να «αναπνεύσουν» αυτή τη στιγμή», επεσήμανε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Τουρισμού.

Μεταξύ άλλων η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στο καλοκαίρι του 2023, μιας και οι εργαζόμενοι του τουρισμού ξεκινούν τις προετοιμασίες για την νέα σεζόν.

«Έχουμε στοιχεία που μας δημιουργούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Και ο υπουργός ο κ. Κικίλιας στις εκθέσεις που βρέθηκε στο Λονδίνο αλλά και σε όλες τις διμερείς επαφές που είχε, βλέπουμε τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τις ίδιες ή και περισσότερες πτήσεις, με κάποιες ενδιαφέρουσες προσθήκες από καινούριες χώρες όπως η Ισλανδία, η οποία ξεκινά από το καλοκαίρι απευθείας σύνδεση με την Ελλάδα. Βλέπουμε ότι ενισχύονται οι ελληνικοί προορισμοί.

Δεύτερον, οι μεγάλοι tour operators έχουν προγραμματίσει πάλι ίδιες και καινούριες θέσεις για όλη την Ελλάδα και,

Τρίτον, βλέπουμε πάρα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία απ΄τις προκρατήσεις οι οποίες ήταν πιο συγκρατημένες τον Σεπτέμβριο, καλύτερα τα πράγματα τον Οκτώβριο, από τις χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία. Είναι ακόμα διστακτικοί οι Γερμανοί, που βιώνουν την ενεργειακή κρίση. Ήταν σημαντική για εμάς η έκθεση του Βερολίνου.

Είναι τρία στοιχεία που μας κάνουν να χαμογελάμε συγκρατημένα όμως για το 2023, γιατί πέρσι 24 Φεβρουαρίου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία», υπογράμμισε.