ΣΥΡΙΖΑ σε Πρόεδρο Βουλής: Λύστε άμεσα το θέμα με τις θέσεις των κομμάτων
EUROKINISSI
EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ σε Πρόεδρο Βουλής: Λύστε άμεσα το θέμα με τις θέσεις των κομμάτων

Νέα παρέμβαση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την χωροταξία των κομμάτων στην αίθουσα της Ολομέλειας έκανε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή του προς επίλυση του θέματος.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την εκλογή του Κώστα Τασούλα ως νέου προέδρου της Βουλής, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Όπως γνωρίζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε εχθές, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, την οξύτατη διαμαρτυρία του, για την επιλογή τής κατανομής των θέσεων μέσα στην Ολομέλεια. Επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε τρία σημεία, κάτι που υποβαθμίζει το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιλέχθηκε επίσης και η τοποθέτηση του κόμματος ”Σπαρτιάτες” στα αριστερά έδρανα της Βουλής, κάτι το οποίο είναι αναντίστοιχο και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα αλλά και την κοινοβουλευτική ιστορία.

Επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, και στον κ. Μητσοτάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να υπερασπιστεί την κοινοβουλευτική λειτουργία και τον κοινοβουλευτικό κανόνα. Οφείλουμε όλοι και όλες να κάνουμε την αντίστοιχη επιλογή γιατί αυτό θα δημιουργήσει και το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι οφείλει και αυτή να σέβεται και να παρακολουθεί τις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου. Περιμένουμε από τον πρόεδρο της Βουλής να υλοποιήσει τη δέσμευσή του άμεσα και να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».

Διαβάστε σχετικά:

Α. Λινού: Παραλίγο να καθίσει στα έδρανα των Σπαρτιατών 

Επιστολή Σ. Φάμελλου σε Κ. Τασούλα: Απαράδεκτο οι Σπαρτιάτες να κάθονται στα έδρανα της Αριστεράς

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα (03/07) ο κ. Φάμελλος είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον κ. Τασούλα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ συνορεύουν με τα έδρανα του κόμματος των Σπαρτιατών.

Αυτούσια η επιστολή του Σ. Φάμελλου έχει ως εξής

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, 

Μετά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ορκωμοσία των βουλευτών οφείλω να σας καταθέσω την έντονη διαμαρτυρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αρχική επιλογή των θέσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων. 

Θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ στα έδρανα της αριστεράς στη Βουλή κάτι αναντίστοιχο με την ιστορία της Βουλής και γενικότερα των κοινοβουλίων αλλά και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα. 

Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή σας να προβείτε άμεσα στην αποκατάσταση των ανωτέρω διότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική περίοδος με τόσο σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων και της δεοντολογίας. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για την επίλυση των ανωτέρω, καθώς γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαχρονικά συμβάλλει και στηρίζει την λειτουργία της Βουλής και προασπίζεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως βάση της εμπιστοσύνης και του σεβασμού και της κοινωνίας προς αυτές.

Παρακαλούμε ενημερώστε μας άμεσα για τις ενέργειες σας και τις αποφάσεις σας. 

Με τιμή 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ».

Η απάντηση των Σπαρτιατών στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά τους, οι «Σπαρτιάτες» απάντησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος να δηλώνει στο Mega:

«Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ αφού έλυσε τα προβλήματα της χώρας, έχει λύσει και τα δικά του προβλήματα, πλέον ασχολείται με το χωροταξικό. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει πού θα κάτσουμε, εμάς μας έστειλε ο λαός στη Βουλή για να κάνουμε δουλειά».