Οι αποφάσεις Κασσελάκη φέρνουν συντροφικά μαχαιρώματα και εσωστρέφεια
«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι αποφάσεις Κασσελάκη φέρνουν συντροφικά μαχαιρώματα και εσωστρέφεια

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αλλαγές που επιχειρεί να επιβάλει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και την ανακοίνωση της σκιώδους κυβέρνησης, αλλά και το τελεσίγραφο που έστειλε ο ίδιος στην εσωκομματική αντιπολίτευση, έχουν εγείρει εντονότατες αντιδράσεις.

Ήδη, μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, το κλίμα στην Κουμουνδούρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εμφυλιοπολεμικό, καθώς στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε αλληλοκατηγορούνται είτε τα βάζουν με τη νέα ηγεσία, άλλοτε αφήνοντας αιχμές κι άλλοτε «ξεσπαθώνοντας» κατά του Στ. Κασσελάκη.

Το απόγευμα της Τετάρτη «φούντωσε» ο καβγάς ανάμεσα στον Χρήστο Σπίρτζη και τον Πάνο Σκουρλέτη. Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε με δριμύτητα τον κ. Σπίρτζη για την αναφορά που έκανε ο τελευταίος για το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

«Το πρόβλημα το μείζον δεν είναι η στρατηγική μεταξύ α΄ και β΄ Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά η συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στον χάρτη. Πρόκειται για μια εικόνα αιμορραγίας που συνεχίζεται μετά τις τελευταίες εκλογές» είπε αρχικά στην ΕΡΤ ο κ. Σκουρλέτης και είπε ότι «θα ήθελα να ασκήσω κριτική σε συντρόφους που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εκλογική αποτυχία με εσωτερικούς εχθρούς. Πρόκειται για ελεεινή προπαγάνδα».

Λίγες ώρες αργότερα, με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο Χρήστος Σπίρτζης διαμήνυσε μεταξύ άλλων «ο καιρός της ανοχής της προσωπικής στοχοποίησης μου και των ευρύτερων στοχοποιήσεων μας, τελείωσε» στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τον Πάνο Σκουρλέτη και συμπληρώνει: «Για τα περί υπονόμευσης ξέρουν όλοι, σύντροφε Πάνο και δεν ξεχνούν».

Ν. Βούτσης: Προσωπικές οι απόψεις του Κασσελάκη 

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τετάρτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έλαβε σαφείς αποστάσεις από τα όσα είχε πει ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα ο Στ. Κασσελάκης στην ανοικτή συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ αναφορικά με τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας στο Action24 ανέφερε ότι «υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να εξηγηθούν περαιτέρω».

Ακολουθεί ο χαρακτηριστικός διάλογος

Δημοσιογράφος: Πάντως πρόεδρε, αν καταλαβαίνω καλά, λέτε ότι αυτές οι απόψεις, στις οποίες αναφερθήκατε μία προς μία, δεν είναι απόψεις ΣΥΡΙΖΑ, είναι απόψεις Κασσελάκη, αν κατάλαβα καλά. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν αυτές.

Νίκος Βούτσης: Ναι, και σαν τέτοιες παρουσιάστηκαν άλλωστε και εχθές.

Δημοσιογράφος: Είναι προσωπικές απόψεις του προέδρου δηλαδή;

Νίκος Βούτσης: Μερικά ζητήματα εξ αυτών. Δηλαδή σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και το πώς το κράτος βοηθάει την επιχειρηματικότητα ή παρεμβαίνει στην αναπτυξιακή διαδικασία ή πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι. Είναι επιπλέον σκέψεις, οι οποίες έρχονται από τον ίδιο. Κατατέθηκαν και στο δημόσιο διάλογο προφανώς και στον εσωτερικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αντιστοιχούν σε αυτό που σας λέω περί αναπτυξιακού κράτους και το ρόλο του για τις υποδομές. Είναι τεράστιο τώρα το ζήτημα των υποδομών. Όλη η χώρα πλημμύρες, πυρκαγιές, στέγαστρο Καλατράβα, τρένα και τα λοιπά. Δηλαδή αυτό είναι μείζον θέμα και δεν είναι η επιχειρηματικότητα έξω από αυτό με την έννοια της συνευθύνης και της ευθύνης που θα πρέπει να αναλάβουν.

Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα και ιδιαίτερα στο χώρο της οικονομίας, που είναι πολύ λεπτά ζητήματα, που θα πρέπει να εξηγηθούν περαιτέρω και να αποσαφηνιστούν με την έννοια και των διαφορετικών απόψεων.

Δημοσιογράφος: Αυτές οι απόψεις που είπατε κ. Βούτση, που ήταν οι προσωπικές απόψεις του κ. Κασσελάκη και εχθές τις ακούσαμε στο ΣΕΒ, έχουν τη θετική ανταπόκριση από τα μέλη του κόμματος;

Νίκος Βούτσης: Δεν μπορώ να ξέρω. Κοιτάξτε, εδώ και ένα μήνα δεν έχει γίνει ακόμα και φαντάζομαι, εκτιμώ ότι θα γίνουν κάποιες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής. Θα πάμε γρήγορα σε ένα έκτακτο Συνέδριο, διότι υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής γι’ αυτό. Δηλαδή, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν να γίνει η διαδικασία της εκλογής του προέδρου και να γίνει και Συνέδριο έκτακτο, εφ’ όλης της ύλης, αμέσως μετά. Άρα εφόσον δρομολογηθούν αυτά θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει μία ψύχραιμη και σωστή συζήτηση.

Ν. Σβέρκος: Ο Κασσελάκης στον ΣΕΒ είπε αυτολεξεί όσα είχε πει ο Κυρ. Μητσοτάκης το 2018

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ν. Βούτση και ο δημοσιογράφος της «Αυγής» Νίκος Σβέρκος, ο οποίος υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στον ΣΕΒ είπε ακριβώς τα ίδια που έλεγε ο πρωθυπουργός το 2018.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στην Συνέλευση του ΣΕΒ την πρόταση «για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης» και ο δημοσιογράφος της Αυγής παρέθεσε τις δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών, σχολιάζοντας: «Είναι ακριβώς το ίδιο. Κατά την άποψή μου είναι κάτι πλήρως ανεφάρμοστο και δεν βολεύει και τους εργαζόμενους. Αλλά εδώ έχουμε τελείως υπαναχώρηση από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα πράγματα αν θέλει να τα λύσει ο κύριος Κασσελάκης υπάρχουν διαδικασίες. Μπορεί να πάει σε ένα Συνέδριο, να κάνει συνεδριάσεις…».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που υπήρξαν εντός του κόμματος: «Μετά από αυτά – επειδή συνομίλησα με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ– έλεγαν ”ώπα, ώπα εντάξει, θα έχουμε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα”. Υποτίθεται ότι οι υποστηρικτές του κυρίου Κασσελάκη ψάχνουν έναν αντί-Μητσοτάκη. Το θέμα είναι όμως πως αν πας να αντιγράψεις ένα μοντέλο, ο κόσμος πάει στο αυθεντικό, όχι στην απομίμηση».

Βολές Π. Πέρκα κατά Θ. Τζάκρη και η αντίδραση της Αν. Καββαδία κατά του Στ. Κασσελάκη

Και μπορεί τα όσα υποστήριξε ο Στ. Κασσελάκης στον ΣΕΒ να έχουν προκαλέσει τεταρταίο πυρετό στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το τελεσίγραφο του νέου προέδρου προς τους αντιδρώντες στα νέα «ήθη και έθιμα» εντός της Κουμουνδούρου έχει εγείρει σφοδρότατες αντιδράσεις, καθώς κομματικά στελέχη δεν διστάζουν πλέον να κατηγορήσουν τον αρχηγό τους για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βουλευτή Πέτης Πέρκα, η οποία εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της συναδέλφου της, Θεοδώρας Τζάκρη, με αφορμή την ατάκα της βουλευτή Φλώρινας ότι «στο Συνέδριο η εσωκομματική αντιπολίτευση θα χάσει με 80%».

«Η κυρία Τζάκρη μας είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια. Έχει έρθει στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα. Την καλοδεχτήκαμε και πολύ καλά κάναμε. Ξέρετε με τη διεύρυνση είναι όλα τα κόμματα, ποιο κόμμα δεν θέλει να αυξήσει τη δύναμή του; Αλλά υπάρχουν και αρχές. Υπάρχει και άλλος λόγος», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Πέρκα, μιλώντας στο Open.

Αναφορικά με όσα είπε χθες ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στο ΣΕΒ, για την Αριστερά και το Κεφάλαιο, η κυρία Πέρκα δήλωσε: «Oι βασικές Αρχές της Αριστεράς είναι η αναζήτηση κεφαλαίου εργασίας, περιμένουμε να ακούσουμε για συλλογικές συμβάσεις. Κριτική θα κάνω αρμοδίως. Δεν κρύβω το εξής. Εγώ είμαι με την γραμμή του κόμματος, την οποία έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια. Οι δικές μας θέσεις είναι δουλεμένες από γενιές πριν στα βασικά αυτά θέματα όπως το κεφάλαιο».

Δείτε το βίντεο από το 7:15 και μετά:

Κατά του Στ. Κασσελάκη «ξεσπάθωσε» και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

Η κυρία Καββαδία σε ανάρτησή της στο facebook διερωτήθηκε αν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την αυταρχική αντίληψη και πολιτική του Λουδοβίκου του 14ου, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία για την περίφημη φράση του «L’État, c’est moi» (σ.σ. Το Κράτος, είμαι εγώ).

Όπως υπογράμμισε η ίδια, «σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».

Διαβάστε την ανάρτηση: 

«L'État, c'est moi?
Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;

«Άρθρο 39 - Επιλογή υποψηφίων βουλευτών/τριών και ευρωβουλευτών/τριών

1. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών/τριών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις ΟΜ. Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή».
Και σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».

Η σκιώδης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ανακοίνωσε του τομεάρχες και τους αναπληρωτές τομεάρχες της ΚΟ.

Η σύνθεση έχει ως εξής:

 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Ρένα Δούρου
 • ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΞΩΤ. ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: Όθων Ηλιόπουλος
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: Ευάγγελος Αποστολάκης
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Παναγιού Πούλου
 • ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ: Πέτρος Παππάς
 • ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Ραλλία Χρηστίδου
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Νίκος Παππάς
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Χρήστος Γιαννούλης
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αθηνά Λινού
 • ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ράνια Θρασκιά  
 • ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Κυριακή Μάλαμα
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Κώστας Μπάρκας
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Χάρης Μαμουλάκης
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Γιάννης Σαρακιώτης
 • ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ: Έλενα Ακρίτα
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Βασίλης Κόκκαλης
 • ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Γιώργος Παπαηλιού
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: Γιώργος Γαβρήλος
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: Γιώργος Καραμέρος
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Μίλτος Ζαμπάρας
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: Συμεών Κεδίκογλου
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ: Κατερίνα Νοτοπούλου
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Καλλιόπη Βέττα  
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ: Νίνα Κασιμάτη
 • ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Διαβάστε Περισσότερα