Συμβάσεις έργου στους δήμους με ιδιώτες μηχανικούς
Τ. Θεοδωρικάκος

Συμβάσεις έργου στους δήμους με ιδιώτες μηχανικούς

Σε συμβάσεις έργου με ιδιώτες μηχανικούς, τους οποίους θα διαθέτει στη συνέχεια στους δήμους για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες δόμησης και να γίνονται οι μελέτες των δήμων, θα προχωρά η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, αναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημόσιων υπάλληλων, τόνισε ότι γίνεται ηλεκτρονική, ενώ προανήγγειλε ότι θα καθιερωθούν συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς δεν μπορούν να κρίνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Το μοντέλο που υπάρχει τώρα είναι για όσους εργάζονται σε γραφείο, κάτι που δεν μπορεί να ισχύει για όλους, επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος. 

«Το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων σε τεχνικές υπηρεσίες, σε πολιτικούς μηχανικούς το αντιμετωπίζουμε ριζικά μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης, η οποία είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία, στην οποία συμμετέχει το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ. Θα διαμορφώνει συμβάσεις έργου για συγκεκριμένα projects με ιδιώτες πολιτικούς μηχανικούς τους οποίους θα διαθέτει στη συνέχεια στους Δήμους προκειμένου να πραγματοποιούνται οι μελέτες, τα πάσης φύσεως έργα, και να στελεχωθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία οι υπηρεσίες δόμησης, οι οποίες επανέρχονται στους δήμους για να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών. Επισήμανε επίσης την ανάγκη βελτίωσης των διαδικασιών που αφορούν στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ, που θα ρυθμιστεί με σχετικό νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προανήγγειλε ότι θα καθιερωθούν συγκεκριμένα κριτήρια «που αφορούν την ποιότητα της δουλειάς σε ορισμένους χώρους».

Για το θέμα αυτό, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «δεν μπορούν όλοι να κρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Το μοντέλο της αξιολόγησης που έχει τηρηθεί ως τώρα στο Δημόσιο αφορά περισσότερο τους ανθρώπους που είναι σε γραφεία και κάνουν διοικητικές δουλειές. Αυτό δεν είναι το κατάλληλο μοντέλο για να κρίνεις για παράδειγμα κάποιον που εργάζεται ως νοσοκόμος, ή κάποιον που εργάζεται στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Εκεί τα κριτήρια πρέπει να γίνουν πολύ συγκεκριμένα ανάλογα με τις συνθήκες, τις δυνατότητες και τη δουλειά που κάνει ο καθένας».

Σχετικά με το Μεταναστευτικό, ο υπουργός σχολίασε πως η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα, κάτι που όπως πιστεύει και ο ίδιος θα έχει αποδοτικότητα. Παράλληλα, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι αντιρρήσεις και ότι σωστά προχωρά η κυβέρνηση με επιτάξεις χώρων για τα κλειστά κέντρα και το νέο σύστημα άσυλου.

«Καλό είναι να επιτυγχάνονται με συναίνεση οι μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτό σημαίνει ότι δε θα τις πάρει κάνεις πίσω», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.