Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να τεθεί στην κρίση της ολομέλειας το σχέδιο νόμου «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση μονοπώλησε το ενδιαφέρον των παρεμβάσεων των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, καθώς και η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Την προσεχή Δευτέρα στην επιτροπή της Βουλής καλούνται να διατυπώσουν τις απόψεις τους η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και η ΑΔΑΕ.

Η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί απευθείας, από τον διαδικτυακό τόπο της Βουλής αλλά αυτό δεν συνέβη, κατά τις παρεμβάσεις των δύο πρώτων εισηγητών, των κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, και της παρέμβασης του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής Μάξιμου Χαρακόπουλου.

«Η κυβέρνηση αυτή τολμά να διορθώσει λάθη του θεσμικού πλαισίου που αναδείχθηκαν, να συμπληρώσει κενά και κυρίως, να διαμορφώσει ένα σύγχρονο, κατά το δυνατό, πλαίσιο που θα υπηρετείται από ευσυνείδητους και κατάλληλα εκπαιδευμένους κρατικούς λειτουργούς», είπε, στην παρέμβασή του, ο εισηγητής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο επιδιώκει ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι η πρώτη που εκδηλώνεται τόσο τολμηρά σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και δεν αποκλείεται να αποτελέσει και τον οδηγό σε άλλα κράτη μέλη, είπε ο βουλευτής της ΝΔ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, είναι αποτέλεσμα «ουσιαστικής διαβούλευσης που προηγήθηκε», και από την οποία υιοθετήθηκε το 50% έως 70% των προτάσεων, σε κάθε κεφάλαιο του νομοσχεδίου. Παράλληλα έχουν ενημερωθεί εγκαίρως τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε ότι για πρώτη φορά εξειδικεύεται νομοθετικά ο όρος «εθνική ασφάλεια» και ότι την άρση μπορούν να ζητήσουν μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εφόσον ανταποκριθούν σε αυστηρές απαιτήσεις τεκμηρίωσης. Επιπρόσθετες ρυθμίσεις τίθενται όταν η άρση αφορά πολιτικά πρόσωπα, οπότε απαιτείται και προηγούμενη άδεια του Προέδρου της Βουλής.

«Εμείς παρότι προκληθήκαμε δεν βουλιάξαμε στο βάλτο μιας άγονης μικροκομμματικής αντιπαράθεσης. Δεν επιδιώξαμε να καλύψουμε την έλλειψη πειστικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης με θόρυβο, φανατισμό και δημιουργία εντυπώσεων, όπως κάνει η αντιπολίτευση. Δεν προσωποποιήσαμε, δεν συκοφαντήσαμε, δεν αποπροσανατολίσαμε. Σεβαστήκαμε το κοινοβούλιο, εμπιστευθήκαμε την ελληνική δικαιοσύνη για να ρίξει υπεύθυνα απόλυτο φως σε όλες τις περιπτώσεις και σήμερα απαντούμε θεσμικά με μια θεσμική πρωτοβουλία που μας βάζει στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία αντιμετώπισης των προκλήσεων μιας νέας απρόβλεπτης εποχής», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου. Εξαίρεση από τη στάση αυτή, συνιστά η δήλωση της Ελληνικής Λύσης ότι επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.

Στην αιχμή του δόρατος των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται κυρίως:

-η «απροσδιόριστη»- «ευρεία» έννοια της εθνικής ασφάλειας για την έγκριση άρσης του απορρήτου, όπως επισήμαναν οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης

-η διάταξη με την οποία ο παρακολουθούμενος μπορεί να μάθει για την παρακολούθησή του μετά από τρία έτη.

-η διάταξη με την οποία το υλικό που αποτυπώθηκε στο σύστημα επισυνδέσεων, για λόγους εθνικής ασφάλειας, διαγράφεται από το σύστημα μετά την πάροδο 6 μηνών, από την παύση ισχύος της εισαγγελικής διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, για λόγους εθνικής ασφάλειας

-ο ρόλος που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο στην ΑΔΑΕ και που τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον αξιολογούν ως εξαιρετικά περιορισμένο.