Α. Σκέρτσος για ΑμΕΑ: Χρέος μας να διανέμονται δίκαια οι καρποί της ανάπτυξης
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Α. Σκέρτσος για ΑμΕΑ: Χρέος μας να διανέμονται δίκαια οι καρποί της ανάπτυξης

Έμφαση στην ανάγκη για δομικές, ουσιαστικές αλλαγές υπέρ της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σε τραπέζι του συνεδρίου, «The Upfront Initiative 2025», με θέμα την ισότητα, τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα.

«Οι νόμοι κάποια στιγμή γίνονται και συνείδηση της κοινωνίας, αλλά απέχουμε ακόμη από αυτό», ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία πρωτοβουλιών όπως το εν λόγω συνέδριο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε, επίσης, ότι η κοινότητα των ατόμων με αναπηρία δεν είναι ενιαία - έχει τις δικές της εσωτερικές διαφορετικότητες - και ότι από το 2024 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με εξειδικευμένα σχέδια για κάθε ομάδα, ώστε να εντοπιστούν τα εμπόδια και να δοθούν πραγματικές λύσεις.

«Όλοι είμαστε τρωτοί, ατελείς, ευάλωτοι. Όλοι έχουμε πάνω και κάτω», δήλωσε, επιμένοντας ότι η συνειδητοποίηση αυτής της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας είναι το πρώτο βήμα για την αρμονική συνύπαρξη.

Μάλιστα, κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι στον πυρήνα του Συντάγματος βρίσκεται η έννοια της ισότητας μέσα από διαφοροποιημένη προσέγγιση: «Κάποιοι συμπολίτες μας ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία - άρα το χρέος της Πολιτείας είναι να παίρνει διαφορετικά μέτρα, ώστε οι καρποί της ανάπτυξης να διανέμονται με δικαιοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.