Α. Σκέρτσος: Αντί να σκύψουν το κεφάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουν τα ψέματα

Α. Σκέρτσος: Αντί να σκύψουν το κεφάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουν τα ψέματα

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Άκης Σκέρτσος κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δηλώσεις βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις ποινές για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Αντί να σκύψουν το κεφάλι και να επιλέξουν τη σιωπή, επιλέγουν για άλλη μια φορά τα ψέματα. Πόσο φτηνή και λίγη μπορεί να γίνει η πολιτική απέναντι στους ανθρώπους και τον πόνο που η ίδια προκάλεσε», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook ο Άκης Σκέρτος και συνεχίζει:

«Ντρέπομαι πραγματικά και λυπάμαι βαθιά για την έλλειψη αυτοκριτικής, ενσυναίσθησης και μεταμέλειας για ένα συλλογικό, εθνικό τραύμα όπως η φωτιά στο Μάτι. Η ευαισθησία δεν εκδηλώνεται α λα καρτ. Και όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Σε σχετική ανάρτηση είχε προβεί νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. 

Πυρά Π. Μαρινάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ για Μάτι: Παίζει πολιτικά παιχνίδια, κάνει το άσπρο μαύρο για τον Ποινικό Κώδικα 

«Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ένα όριο, εκτός από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι.

«Αμετανόητοι, προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο για τον Ποινικό Κώδικα και παίζουν πολιτικά παιχνίδια -ξανά- πάνω στον πόνο των συγγενών των θυμάτων, επικαλούμενοι τον Νόμο 5090/2024 του υπουργείου Δικαιοσύνης. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο πολλά στελέχη τους να παραποιήσουν τις δηλώσεις του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως διευκρίνισε, «ο νόμος αυτός δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί υπόψιν από τους δικαστές, γιατί η εφαρμογή του ξεκινά από σήμερα, 1η Μαΐου. Για του λόγου το αληθές, στο κεφάλαιο Η, το άρθρο 138, παρ. 1 του Ν. 5090/2024 αναφέρει επί λέξει: ''Με την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3 η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 1η.5.2024'', πλην ορισμένων άρθρων, στα οποία δεν υπάγεται το επίμαχο άρθρο 12. Τα ανωτέρω μπορεί κανείς να τα διαπιστώσει με μια ανάγνωση στο ακροτελεύτιο άρθρο του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, μια απλή σύγκριση των διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και όσων νομοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει τον βαθμό υποκρισίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και στους πλέον δύσπιστους».

Προκειμένου να επεξηγήσει, ο Παύλος Μαρινάκης επεξήγησε: «ενδεικτικά: Με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, επί συρροής ανθρωποκτονιών από αμέλεια μπορούσε να επιβληθεί ως ανώτατο όριο συνολικής ποινής τα 5 έτη. Με το Ν. 4855 /2021 το μέγιστο όριο συνολικής ποινής αυξήθηκε στα 8 έτη και με το Ν. 5090/2024 έγινε 10 έτη.

Ο εμπρησμός δάσους από αμέλεια που επιφέρει θάνατο ή οικολογική καταστροφή, χαρακτηρίζεται από τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ ως ελαφρύ πλημμέλημα, με ελάχιστη ποινή μόλις τις 10 ημέρες με αναστολή της ποινής. 

Με τον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ως άνω αδίκημα είναι σοβαρό κακούργημα, με ελάχιστη ποινή τα 10 έτη κάθειρξης και μέγιστη τα 20 έτη κάθειρξης, χρηματική ποινή μέχρι 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας του δράστη.

Ο εμπρησμός δάσους από πρόθεση με πρόκληση θανάτου, με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ τιμωρείτο με ποινή κάθειρξης έως 15 έτη η οποία στην πράξη ήταν πολύ μικρότερη. Με τον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση της ΝΔ μοναδική ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη και με δυνητική αποφυλάκιση μετά από ουσιαστική κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου στα 18 έτη.

Και επειδή θυμήθηκαν την αναστολή και την μετατροπή των ποινών, να τονίσουμε πως με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ οι ποινές επί πλημμελημάτων είχαν «συμβολικό χαρακτήρα», καθώς κατά κανόνα αναστέλλονταν.

Αντιθέτως, με τον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση της ΝΔ, κάθε ποινή άνω του ενός έτους δεν είναι ''εικονική'' αλλά πραγματική, καθώς εκτίεται, με διάφορους τρόπους έκτισης και ΔΕΝ αναστέλλεται», είπε.