Ρουμανία: Πολιτικά ανεξάρτητη είναι η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλ. Γιοχάνις

Ρουμανία: Πολιτικά ανεξάρτητη είναι η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλ. Γιοχάνις

"Δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ στη Ρουμανία μία τόσο πολιτικά ανεξάρτητη κυβέρνηση, όπως η κυβέρνηση του Ντάτσιαν Τσιόλος. Θέλω να πιστεύω ότι είναι η πρώτη που βοηθά τη Ρουμανία" δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, χθες το βράδυ, μετά την ορκωμοσία της νέας ρουμανικής κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο Κοτροτσένι, στο Βουκουρέστι.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής τον πρώην Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντάτσιαν Τσιόλος έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Ρουμανικό Κοινοβούλιο με 389 ψήφους υπέρ 115 κατά και δύο άκυρες ψήφους.

"Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρετε. Είναι προφανές ότι και οι πολιτικοί θέλουν μια τέτοια κυβέρνηση. Λάβατε σχεδόν 400 ψήφους υπέρ και μόνο εκατό μέλη του Κοινοβούλιο ήθελαν κάτι άλλο. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και οι πολιτικοί που είναι λίγο επιφυλακτικοί σε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση, όχι μόνο αποδέχθηκαν, αλλά και αγκάλιασαν αυτή τη λύση για τη Ρουμανία σε αυτό το στάδιο" επισήμανε ο Κλάους Γιοχάνις κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Ντάτσιαν Τσιόλος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας τόνισε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη μορφή κρίσης - την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς.

"Η κοινωνία αλλάζει, η κοινωνία έχει αλλάξει, η σημερινή κοινωνία έχει άλλες προσδοκίες από την κοινωνία πριν από δέκα ή 25 χρόνια ή αμέσως μετά την Επανάσταση (1989). Οι προσδοκίες της κοινωνίας από την πολιτική τάξη έχουν αλλάξει και εάν η διαφορά μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας γίνεται πάρα πολύ μεγάλη, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση" είπε ο κ. Κλάους Γιοχάνις.

"Είμαστε αντιμέτωποι με κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς, τους οποίους εξέλεξαν για να εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο στην πολιτική. Κερδίζεται με πολύ σκληρό τρόπο και χάνεται πολύ εύκολα" εκτίμησε ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ρουμανικού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα στηρίζεται στη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην ευθύνη και στον ανοικτό διάλογο.

Ο Ντάτσιαν Τσιόλος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να εξαλειφθούν τα αίτια της τραγωδίας στο νυχτερινό κέντρο "Colectiv", στην οποία έχασαν τη ζωή τους 56 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150 -ιδίως η διαφθορά.

Η κυβέρνηση θα είναι "μόνιμη και ανοικτή συνεργάτης" του Κοινοβουλίου, διαβεβαίωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας ρουμανικης κυβέρνησης είναι ο διάλογος με τον πολίτη και τις πολιτικές οργανώσεις, τους εκπρόσωπους του επιχειρηματικού κόσμου και των μειονοτήτων, η στήριξη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Επιδίωξη της είναι επίσης να αναδείξει τη Ρουμανία ως στρατηγικό παράγοντα στην περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχύσει την εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακόμη θα αναθεωρήσει και θα δώσει προτεραιότητα σε επενδυτικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν υποδομές, για την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας και θα εντοπίσει και θα εξαλείψει τα κενά όσον αφορά στην απορρόφηση πόρων της ΕΕ, ενώ θα δώσει έμφαση και στην ποιότητα των χρηματοδοτούμενων έργων.

Στη νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας συμμετέχουν εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλωμάτες και επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ