field_kentriki_fotografia
Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολλαπλασιαστής ισχύος τα Rafale - Κλείνουμε την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατάμε ανοικτά παράθυρα διαλόγου

Ως πολλαπλασιαστή ισχύος χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα μαχητικά Rafale κατά την ομιλία του στην παραλαβή των γαλλικών αεροσκαφών στην Τανάγρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απόκτησή τους σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας, Γαλλίας. Παράλληλα εξήγγειλε την κατάργηση κάθε φόρου από τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

«Υπερήφανη υποδέχεται τα Rafale η πατρίδα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι πρόκειται για «σαφές δείγμα της Ελλάδος που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι εντός του 2022 αναμένεται η άφιξη και της δεύτερης εξάδας ενώ σημείωσε ότι τα νέα αεροσκάφη έφτασαν στη χώρα μας 16 μήνες μετά την παραγγελία τους και είναι έτοιμα να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς και συμπλήρωσε ότι σε λίγο καιρό θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες. 

Επιπλέον, έκανε αναφορά για γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, δεδομένου ότι με τις νέες προσθήκες, η Πολεμική Αεροπορία καθίσταται μία από τις ισχυρότερες στη Μεσόγειο.

«Επένδυση στην άμυνα, σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας απαλλάσσονται από κάθε φόρο, κάτι που θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά Μέσα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα όπως κλείνει την πόρτα κάθε απειλής, κρατάει παράλληλα ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου.

«Πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας και την ανάταση της εθνικής αξιοπρέπειας», υπογράμμισε και τόνισε πως «για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης».

Και συμπλήρωσε: «Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, ούτε τα αυθαίρετα πυροτεχνήματα. Σε αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Το μήνυμα των καιρών είναι η αλήθεια και η συνεννόηση στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα στην περιοχή μας στη βάση του δικαίου της θάλασσας. Σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτόν θα προστατεύουν τα νέα Rafale για την απόκτησή των οποίων δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοικτά τα παράθυρα του διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε ένα συμβολικό παιχνίδι της ιστορίας, τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα Γεράκι όπως Ιέραξ βαφτίστηκαν και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τα πρώτα 4 στρατιωτικά αεροπλάνα που παρέλαβε η Ελλάδα από τη Γαλλία πριν από 110 χρόνια.

«Την προσγείωση εκείνων των πρώτων αεροσκαφών ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί με την άφιξη των σύγχρονων απογόνων τους στην Τανάγρα», υπογράμμισε και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδα.