Πολιτικές διώξεις στο υπουργείο Πολιτισμού στο παρά πέντε των εκλογών

Πολιτικές διώξεις στο υπουργείο Πολιτισμού στο παρά πέντε των εκλογών

Της Αγγελικής Κώττη

Ακριβώς τρεις μέρες πριν από τις εκλογές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξαπολύει διώξεις κατά πολλών στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Πιστή στο δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» η κυρία Ζορμπά με τον κ. Στρατή παραπέμπουν στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης τρεις διευθυντές, μία τμηματάρχη και πολλούς υπαλλήλους για το θέμα της πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου.

Εν τω μεταξύ, με άλλο ερώτημα προς το πειθαρχικό, επιχειρούν να τους θέσουν σε διαθεσιμότητα. Είναι τόσο το μένος τους εναντίον των υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να διώκουν ακόμα και διευθύντρια η οποία είχε μετατεθεί (δυσμενώς) σε άλλη διεύθυνση ένα χρόνο πριν και  δεν είχε καμία σχέση με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στην οποία υπάγεται το οθωμανικό μνημείο.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, αρχαιολόγος η ίδια, έχει επίσης ευθύνη, καθώς δεν φαίνεται να εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση. Άλλωστε, κάποιοι από τους διευθυντές ήταν μονίμως και στο δικό της στόχαστρο όλα αυτά τα χρόνια.

Χθες κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους η σχετική απόφαση με την οποία παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης. Πρόκειται για τους: Ευγενία Γερούση, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Θεμιστοκλή Βλαχούλη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Χρύσα Καραδήμα, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, καθώς και τμηματάρχη και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Όλοι τους είναι δοκιμασμένα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και έχουν προσφέρει πολλά στο ΥΠΠΟΑ, ο καθένας στον τομέα του και επίσης στα έργα των  κοινοτικών πλαισίων στήριξης (ΚΠΣ και ΕΣΠΑ). Οι περισσότεροι όμως δεν ήταν αρεστοί στον ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους άγνωστους, ή μάλλον, γνωστούς: δεν ήταν «δικοί» τους.

Ιδιαίτερα η κα Γερούση διώκεται για ένα περιστατικό που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2017,  όταν εκείνη είχε μετατεθεί δυσμενώς ήδη από το 2016 σε άλλη διεύθυνση, από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στην οποία ευδοκίμως υπηρετούσε επί χρόνια. Κι όμως, δεν παραπέμπεται στο πειθαρχικό η  προσωρινή διευθύντρια της ΔΒΜΜ η οποία ασκούσε καθήκοντα από τη μετακίνησή της, αλλά η κα Γερούση! 

Η πυρκαγιά στο Βαγιαζήτ ξέσπασε μια νύχτα του Μαρτίου του 2017 και κατέκαψε όλη την ξύλινη στέγη του σπουδαίου αυτού μνημείου, που ήταν μοναδική. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής κατέδειξε αμέλεια των μελών του εξωτερικού συνεργείου το οποίο έκανε εργασίες συγκόλλησης σε σκαλωσιά.

Έκτοτε ανατέθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με όσα κοινοποιήθηκαν στους ενδιαφερόμενους, φταίνε όλοι. Πλην μιας αρχαιολόγου που είχε χρεωθεί το Βαγιαζήτ, αλλά διέμενε στη Θεσσαλονίκη, και υπηρετούσε σε εκείνη την εφορεία! Επομένως, οι εργασίες συγκόλλησης γίνονταν χωρίς την επίβλεψή της, κατά παράβαση κάθε λογικής. Αλλά στο πόρισμα της ΕΔΕ δεν της καταλογίζεται καμία ευθύνη.

Παράπλευρη απώλεια των διώξεων είναι η ουσιαστική διάλυση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αφού τέσσερις μηχανικοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σε μια περίοδο με πολλή δουλειά εκ μέρους τους για το ΕΣΠΑ.

Μάλιστα σήμερα ήταν η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για το νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027. Ο Θ. Βλαχούλης προσήλθε, ενημέρωσε για την παραπομπή του στο πειθαρχικό, κατέθεσε τόμο με τα (πολλά) έργα της διεύθυνσής του που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποχώρησε. 

Φωτογραφία intime news