Πλεύρης: Ψευδέστατες οι αναφορές για κράτηση ΜΕΘ ή επιλεκτική εισαγωγή

Πλεύρης: Ψευδέστατες οι αναφορές για κράτηση ΜΕΘ ή επιλεκτική εισαγωγή

«Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας σχετικές καταγγελίες. Ο Θ. Πλεύρης προσθέτει ότι όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο υπουργός Υγείας αναφέρει τα εξής: 

«Αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν.

Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. 

Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να υπάρχουν διακρίσεις στις ΜΕΘ. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ζήτησε, αν υπάρχουν στοιχεία, να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμιά αμφιβολία. Ο Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της κυβέρνησης ότι τα κριτήρια για τις ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά.

«Είναι άλλο να λέμε ότι πολίτες που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ να μην μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και άλλο να λέμε ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση», επισήμανε, αναφερόμενος στον χειρισμό της υπόθεσης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά.