Παλεύουν να γίνουν ΣΥΡΙΖΑ, κλείνουν τα αυτιά στην κοινωνία
Eurokinnisi
Eurokinnisi

Παλεύουν να γίνουν ΣΥΡΙΖΑ, κλείνουν τα αυτιά στην κοινωνία

Οι δημοσκοπήσεις και οι κυλιόμενες έρευνες που διενεργούνται ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου, καταγράφουν σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες δυσκολίες και «τρύπες» στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ να εκπαραθυρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη αφού έριξαν λευκή πετσέτα ως προς τη διεκδίκηση ψηφοφόρων του λεγόμενου μεσαίου χώρου παλεύουν να αντλήσουν ψήφους από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως τον «πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της δεξιάς», ως τον εκφραστή των λαϊκών στρωμάτων και των μη προνομιούχων Ελλήνων… 

Χάνουν και χάνονται μέσα στη μεγάλη εικόνα. 

Η εκλογική κατίσχυση της Ν.Δ επήλθε σε τρεις παράλληλους άξονες, όπως αναφέρει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυσή του ο κ. Γιάννης Μαυρής της  Public Issue: ηγεμονία στα αστικά στρώματα, κυριαρχία στα μεσαία και διεύρυνση στα λαϊκά στρώματα. Όλα μαζί, ταυτοχρόνως. 

Η ίδια ανάλυση ακυρώνει το ψευδεπίγραφο αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη, ότι η Ν.Δ δεν πλήρωσε στην κάλπη το τίμημα της πολιτικής της, επειδή απέναντί της είχε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τον ισχυρισμό, πως στις 25 Ιουνίου τα πράγματα μπορεί να είναι αλλιώς, εφόσον ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εντείνει την πολεμική του στον Μητσοτάκη και τη…δεξιά. 

Η πραγματικότητα είναι πως η εκλογική επιστροφή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, ούτε καταλυτική είναι, ούτε σημαντική κοινωνική όσμωση μαρτυρά.

Με δεδομένο ότι και τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στις εργατικές λαϊκές περιοχές του Λεκανοπεδίου, κατά κύριο λόγο, τις καρπώθηκε η Ν.Δ χωρίς το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να μπει «σφήνα». 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, εμφανίζουν όμως  ένα ακόμη εξαιρετικά ανησυχητικό σημάδι σε ό,τι αφορά στη στρατηγική και την πορεία που έχει χαράξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καθ΄όδον στις εκλογές του Ιουνίου. 

Οι νέες μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά βάση κατευθύνονται  προς την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου - που έχει ενδυθεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική περσόνα  – ενώ αξίζει να θυμίσουμε  ότι στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, το συνολικό εκλογικό κέρδος για το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως δεξαμενών, ήταν οι πενιχρές 3.3 μονάδες!  

Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να κόψουν δρόμο, να γλιτώσουν από την υποχρεωτική ανηφόρα που οδηγεί στο να γίνουν μια αξιόπιστη, γνήσια, προοδευτική και ισχυρή αντιπολίτευση, όπως διατείνονται.

Επιζητούν την εκ νέου πολιτική νομιμοποίηση, με αντιδάνεια από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κ.Τσίπρας με τις συμβουλές του Νίκου Μαραντζίδη κάνει ρεσάλτο στα συνθήματα του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί να μην βγήκε κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να ισχυριστεί ως άλλος συριζαίος, υποτιμητικά ότι ο λαός  δεν κατάλαβε τι ψήφισε, όμως τι άλλο υποδηλώνει η ρητορεία και η  πρόκληση του Δημήτρη Μάντζου προς τη ΝΔ: «θέλετε να μας κάνετε Ρουμανία; Πείτε το.» 

Ο λαός στο Πέραμα και την Δραπετσώνα ίσως δεν έχει την… ωριμότητα να αντιληφθεί τον κίνδυνο ότι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν… σχέδιο να κάνουν τη χώρα Ρουμανία αλλά πιθανόν από διαίσθηση αντιλαμβάνεται ότι το μόνο σχέδιο του κ.Ανδρουλάκη είναι η αποφυγή ανάληψης της παραμικρής ευθύνης για την πορεία της χώρας.