Οπαδική βία: Οι ευθύνες ΠΑΕ και πολιτικών
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οπαδική βία: Οι ευθύνες ΠΑΕ και πολιτικών

Σε απόλυτα σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα οποία συμφώνησαν και οι  ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. «Το κλείσιμο» των, μόνο κατ´ ευφημισμό, λεγόμενων λεσχών φιλάθλων, εκτός από μία που θα λειτουργεί μάλιστα με την πλήρη ευθύνη κάθε ΠΑΕ, είναι γενναίο μέτρο. Δίπλα σε αυτό έρχεται επιτέλους και ο έλεγχος  εισόδου από την αστυνομία, σε αντικατάσταση των εταιρειών security των ΠΑΕ, στις «ύποπτες» θύρες των γηπέδων.

Τα παραπάνω μέτρα μαζί με την ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων και τις περισσότερες κάμερες είναι μέτρα καταστολής. Δε θα υπάρχουν πλέον «νόμιμες γιάφκες», ενώ η είσοδος στα γήπεδα δε μπορεί να συνοδεύεται από μεταφορά "πολεμοφοδίων".

Πολλή δουλειά ταυτόχρονα πρέπει να αναλάβει στα θέματα οπαδικής βίας και το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της ελληνικής αστυνομίας. Πολλοί από τους χούλιγκαν είναι και χούλιγκαν στο διαδίκτυο και επιτίθενται κατά ριπάς, παίρνοντας κάποιες  φορές γραμμή από το διαμορφούμενο εξωγηπεδικά ποδοσφαιρικό κλίμα.

Οι ΠΑΕ, λοιπόν, έχουν ευθύνη να μην «μπουρλοτιάζουν» αυτό το κλίμα με την συμπεριφορά ή το δημόσιο λόγο των στελεχών τους ή των κονδυλοφόρων, με γραπτό η ηλεκτρονικό λόγο ,που ενεργούν σε πλήρη εξάρτηση από αυτές. Ούτε επιτρέπεται η διαμάχη τους για τα θεσμικά όργανα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να ξεφεύγει από ένα ανεκτό όριο.

Τέλος, πιστεύω ότι και εμείς στην πολιτική έχουμε μερίδιο ευθύνης. Δε βλέπω το λόγο να παρακολουθούμε αγώνες ως φίλαθλοι-οπαδοί από τις σουίτες των προέδρων και αδίκως, φυσικά ,να ταυτιζόμαστε στα μάτια των πολιτών με ομάδες και κατ´ επέκταση με συμφέροντα η έτσι να δίνουμε έμμεσα πολιτική διάσταση  στην οπαδική προτίμησή μας.Ούτε χρειάζεται να την διαφημίζουμε . (Προσωπικά έχω σταματήσει να το κάνω εδώ και δύο χρόνια).

Υπερβολικά ίσως αυτά που ισχυρίζομαι, αλλά υπερβολική δεν είναι και η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με την οπαδική βία;

* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ