Ολ. Γεροβασίλη: "Ελπίζουμε η ΝΔ να βρει το πολιτικό της στίγμα"

Ολ. Γεροβασίλη: "Ελπίζουμε η ΝΔ να βρει το πολιτικό της στίγμα"

Την ελπίδα η ΝΔ να βρει το πολιτικό της στίγμα και να συνεισφέρει δημιουργικά με προτάσεις και θέσεις στην κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, εξέφρασε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του Real. Κληθείσα να σχολιάσει την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και τις προοπτικές συνεννόησης της ΝΔ με την κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντα του νέου προέδρου και εξέφρασε την ελπίδα «η ΝΔ να βρει το πολιτικό της στίγμα για να δούμε όλοι ποιος θα είναι ο τελικά ο τρόπος άσκησης πολιτικής εκ μέρους της».

H κ. Γεροβασίλη παρατήρησε πως δεν ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η ΝΔ βρισκόταν σε διαδικασία ανάδειξης προέδρου, η οποία είναι μεν μια σεβαστή καθόλα διαδικασία, αλλά ήταν ένα σοβαρό ζήτημα, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το ρόλο να συνεισφέρει κρίνοντας και με προτάσεις, σε ένα γόνιμο διάλογο. Ανέφερε πως ο διάλογος, στη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου, περιορίστηκε στο ποιος θα είναι ο περισσότερο «κακός» απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και ποιος θα την απειλήσει περισσότερο. «Δυστυχώς ο διάλογος περιορίστηκε σε αυτό το κλίμα χωρίς να ακούσουμε πολιτικό λόγο επί της ουσίας» πρόσθεσε.

Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι δεν είναι tabula rasa, είναι ένας πολιτικός που έχει δώσει δείγματα πολιτικής η οποία είναι αρκούντως νεοφιλελεύθερη, μακριά από όλα όσα ευαγγελίζεται σήμερα περί κέντρου της κεντροδεξιάς άποψης. «Μένει να παρακολουθήσουμε στη συνέχεια ποια θα αποφασίσουν να είναι η τακτική και η νέα γραμμή της ΝΔ» είπε η κ. Γεροβασίλη.

Τα δύσκολα νομοσχέδια

Για τα δύσκολα νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή και τη συνεκτικότητα στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη συγκυρία και η κυβέρνηση είναι εδώ, όχι για να πει αν τη δυσκολεύει ένα νομοσχέδιο αλλά για να δώσει λύση που θα ευνοεί την κοινωνία και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. «Έχουμε μπροστά μας το ασφαλιστικό, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Εμείς θέλουμε γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που θα χαράξουν την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια στο μέλλον», είπε και πρόσθεσε: «έχουμε πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της στιγμής. Καταθέσαμε μια πρόταση για το ασφαλιστικό που είναι μια πρόταση η οποία αναδιανέμει υπέρ των μεσαίων και κατώτερων οικονομικά στρωμάτων, εξασφαλίζει βιωσιμότητα στο σύστημα και έχει και μια έννοια δικαίου» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για την κριτική που ασκείται στην πρόταση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι μια αύξηση 3 ή 7 ευρώ δεν είναι αυτή που θα διαλύσει την αγορά, η οποία αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα, και ότι είναι προτιμότερο να μη μειωθούν οι συντάξεις οι οποίες πέφτοντας στην αγορά δίνουν μια ρευστότητα.

Για το ασφαλιστικό των αγροτών η κ. Γεροβασίλη είπε ότι θα έχουμε πραγματικά μια αύξηση των εισφορών των αγροτών, σταδιακά όμως, μέχρι το 2020 που θα φτάσει στο 20%, όσο δηλαδή συνεισφέρουν όλοι στο ασφαλιστικό. Ανέφερε, επίσης, ότι στους αγρότες είναι χαμηλότερη η βάση για τον υπολογισμό των εισφορών, σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τον διαχωρισμό του κατ΄ επάγγελμα αγρότη, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία και η δικαιοσύνη. «Ο τρόπος αυτός εξασφαλίζει την προστασία των φτωχότερων αγροτών, διότι δεν είναι το ίδιο ένας αγρότης στα Τζουμέρκα στο βουνό με έναν μεγαλοκτηματία σε μια μεγάλη αγροτική πεδινή περιοχή. Και σε αυτό οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για την el dorando

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την οποιαδήποτε επένδυση για τη χώρα, διότι θεωρεί αναγκαίες τις επενδύσεις για την ανάπτυξη, όμως επενδύσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη νομιμότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέρον» ανέφερε η κ. Όλγα Γεροβασίλη για την εταιρεία El Dorando και την προαναγγελία αναστολής εργασιών. Επίσημανε πως «η οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επένδυση δεν είναι πάντοτε συνώνυμη της ανάπτυξης».

«Εμείς το δημόσιο συμφέρον κοιτάμε και όχι το ιδιωτικό. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Είπε ακόμη ότι χθες, υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού της εταιρείας με τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο η ίδια η εταιρεία ανέβαλε και προτίμησε να δώσει τη συνέντευξη Τύπου πρώτα. Η κ. Γεροβασίλη δεν απέκλεισε ο χειρισμός αυτός να είναι και ένα βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση.

Η εταιρεία ασφαλώς κοιτάζει το συμφέρον της, αλλά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να κοιτάξει το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της Ελλάδας, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως τη συγκεκριμένη εταιρεία να μην τη συμφέρει σήμερα να προχωρήσει την επένδυση που έχει προϋπολογίσει, διότι έπεσαν για παράδειγμα και οι τιμές του χρυσού.

«Είναι και αυτή η παράμετρος που πρέπει να δούμε και ενδεχομένως η εταιρεία να αποχωρεί διότι οι τιμές του χρυσού έπεσαν και η κατάσταση της αγοράς έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που σχεδίασε την επένδυση. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν πάρει τις αποφάσεις της η εταιρεία να κάνει το ραντεβού με τον υπουργό που χθες ανέβαλε εκείνη» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Εμάς μας ενδιαφέρει βεβαίως να σωθούν οι θέσεις εργασίας, όπως μας ενδιαφέρει να σωθούν, παραδείγματος χάρη, και οι 10.000 θέσεις εργασίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ