Οι «υποψήφιοι» της Ελλάδας για τη θέση του νέου Ευρωπαίου Επιτρόπου
(Francois Walschaerts, Pool via AP)
(Francois Walschaerts, Pool via AP)
Politico

Οι «υποψήφιοι» της Ελλάδας για τη θέση του νέου Ευρωπαίου Επιτρόπου

Η νέα σύνθεση της Κομισιόν παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού πολλοί είναι αυτοί που «ερίζουν» για μια θέση Ευρωπαίου Επιτρόπου, σύμφωνα με το Politico.

Κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ παίρνει μια θέση Eπιτρόπου, αλλά θα δοθεί μάχη με νύχια και με δόντια για το ποιος θα πάρει τι. 

Την τελευταία φορά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ζήτησε από κάθε χώρα να προτείνει δύο υποψηφίους - έναν άνδρα και μια γυναίκα. Εάν επιστρέψει για δεύτερη θητεία, μπορούμε να περιμένουμε την ίδια διαδικασία. 

Σύμφωνα με το Politico, τα ονόματα που ακούγονται από την Ελλάδα είναι ο νυν Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και  υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι Έλληνες υποψήφιοι προτιμούν ένα χαρτοφυλάκιο σχετικά με το Μεταναστευτικό ή την Άμυνα και την επιλογή θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όπως αναφέρει το Politico, οι πιθανότητες να διατηρήσει ο πρωθυπουργός τον Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του για μια δεύτερη θητεία είναι μεγάλες, ειδικά αν παραμείνει και η Φον ντερ Λάιεν στη θέση της.