Οι παραολυμπιονίκες, το αναπηρικό κίνημα και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι παραολυμπιονίκες, το αναπηρικό κίνημα και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση της Κοινωνικής Προστασίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη θέσπιση του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η θετική ανταπόκρισή του εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε.

Ξημερώματα Παρασκευής 1η Οκτωβρίου η Βουλή υπερψηφίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές και καινοτόμες διατάξεις όπως:

την εισαγωγή μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης,

το πρόγραμμα «Κυψέλη» για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς,

την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής,

τη θέσπιση του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες,

το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Στο σύνολό τους εκσυγχρονίζουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, «το πλαίσιο κοινωνικής προστασίας στη χώρα» στηρίζονται δέ «από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που τα χρηματοδοτεί μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ».

Ήδη η αποδοχή ειδικά του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι σημαντική. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών Γρηγόρης Πολυχρονίδης δήλωσε χθες ότι «ο Προσωπικός Βοηθός είναι πολύτιμο στήριγμα. Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαστε από τις πρώτες χώρες που εισάγουμε αυτόν το θεσμό που έρχεται να ελαφρύνει κάποια βάρη, κάποια εμπόδια που μας παρουσιάζονται λόγω της αναπηρίας, για να είμαστε ακόμα πιο παραγωγικοί  στην καθημερινότητά μας».

Πρόσθεσε δε ότι, «μέσω του αθλητισμού, επιδιώκουμε να στείλουμε μήνυμα ότι όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία, δεν μπορούν να τον εμποδίσουν να κατακτήσει τα όνειρά του».

Επίσης, ο Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους του υπουργείου Εργασίας που προώθησαν τη συγκεκριμένη διάταξη καθώς και για το σύνολο του νόμου που υπερψηφίστηκε (από κοινού να σημειωθεί με το ΚΙΝΑΛ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως καταψήφισε τα μέτρα και τις συγκεκριμένες διατάξεις, δείχνοντας πως η στάση του όχι σε όλα αποτελεί πολιτικό αυτοσκοπό που καθορίζει την ύπαρξη και τη λογική που κινείται ως αντιπολίτευση. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από την απόφαση να καταψηφίσει τη συμφωνία με τη Γαλλία μιλώντας μάλιτα για «πατριωτική στάση».

Στην περίπτωση όμως των ατόμων με ειδικές ανάγκες το θέμα λαμβάνει και άλλες διαστάσεις όταν η καταψήφιση και το όχι προέρχονται από ένα κόμμα που προβάλει την κοινωνική του ευαισθησία. Κάτι που καταρρίπτεται από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων, οι οποίοι να σημειωθεί αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας και από την πολιτεία και από τους... συμπολίτες που αδιαφορούν για την τήρηση ακόμη και των μέτρων διευκόλυνσής τους, όπως για παράδειγμα του πιο απλού της κατάληψης των πεζοδρομίων...

Τα περί «γκάφας ή εμπαθούς και χολερικής αντιπολίτευσης» που είχε αναφέρει ο υπουργός Εργασίας δείχνουν ότι αποτυπώνουν μια λογική αντιπολιτευική χωρίς σχέδιο, που κινείται στην κινηματική νοοτροπία των κομμάτων που διεκδικούν να καρπωθούν μια αρνητική ψήφο, την οποία δύναται ενδεχομένως να φέρει η όποια κυβερνητική φθορά.