Ο W. Schaeuble θα "καλοδεχόταν" μία νέα συζήτηση για Grexit

Ο W. Schaeuble θα "καλοδεχόταν" μία νέα συζήτηση για Grexit

Κίνδυνο επαναφοράς της συζήτησης για Grexit μπορεί να φέρουν οι πολιτικοί κλυδωνισμοί που προκαλεί η προσφυγική κρίση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης,  αναφέρει η Wall Street Journal, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισαν πηγές της WSJ στο Βερολίνο, οι μεγάλες πολιτικές πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος A. Merkel λόγω της απόφασής της να ακολουθήσει πολιτική ανοιχτών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες μειώνουν τις δυνατότητές της να συγκρουστεί με τους βουλευτές της για άλλα ζητήματα, όπως η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει ότι η καγκελάριος δεν θα μπορεί να ζητήσει από τη Βουλή να υποστηρίξει περαιτέρω δανειακή στήριξη για τη χώρα μας παρά μόνο εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει πλήρως τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή όμως που ΔΝΤ και Αθήνα φαίνεται να έχουν μεγάλες διαφορές στο ασφαλιστικό.

Η αποδυνάμωση της A. Merkel έρχεται τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble θα «καλοδεχόταν μία νέα συζήτηση για Grexit» μέσα στο 2016 – σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal που γνωρίζουν τις απόψεις του γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο W. Schaeuble βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο όχι μόνο στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, αλλά και στο μέτωπο της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της θέσης του ΔΝΤ απέναντι στις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα αρχικά ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την έξοδο του Ταμείου από το νέο Μνημόνιο, όμως – μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να δεχτούν τέτοιο σενάριο – τώρα επιδιώκει μία ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Αυτό προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.