Ο Τσίπρας καλεί το ΚΙΝΑΛ να διαλέξει…πλευρά

Ο Τσίπρας καλεί το ΚΙΝΑΛ να διαλέξει…πλευρά

Να διαλέξει… πλευρά καλεί εμμέσως πλην σαφώς το ΚΙΝΑΛ ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές καθώς και ότι μετά από αυτές πρωθυπουργός θα είναι ο… ίδιος. Ταυτόχρονα σε συνέντευξή του εμμένει στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και θέτει θέμα διχασμού επιχειρώντας να διατηρήσει «ανοιχτούς διαύλους» με αρνητές και κυρίως με όσους εμφανίζονται διστακτικοί έναντι των εμβολιασμών.

Η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει την εικόνα μια συνεργασίας μέσω προγραμματικών συγκλίσεων και η προσπάθειά του να εγκλωβίσει το ΚΙΝΑΛ είναι εμφανής και επίσημη. Εδράζεται στο άγχος και την αγωνία που προκαλούν οι δημοσκοπήσεις αλλά και ο τρόπος που κοινωνία αντιμετωπίζει την αντιπολιτευτική του τακτική και έχει στόχο τη δημιουργία ενός αντι-ΝΔ μετώπου κυρίως όμως ενός μετώπου κατά του Πρωθυπουργού και στην εκτίμηση ότι η διείσδυση του στο χώρο του κέντρου θα αναγκάσει την ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ να αντιδράσει.

Μιλώντας στο ieidiseis ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δεσμεύσει το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά για συνεργασία μετά τις εκλογές απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας προειδοποιώντας μάλιστα ότι όσοι αποφύγουν να πάρουν θέση «θα βρεθούν γρήγορα σε δύσκολη θέση»

«Θεωρώ λοιπόν ότι όσοι αποφύγουν να πάρουν θέση σ’ αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, θα βρεθούν αργά ή γρήγορα, μπροστά σ’ ένα σαφές στρατηγικό αδιέξοδο. Διότι δεν μπορεί, ιδίως όσο θα πηγαίνουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική, να καλούν τον ελληνικό λαό να τους υπερψηφίσει χωρίς να γνωρίζει ποια θα είναι η θέση και η στάση που θα κρατήσουν για την επόμενη μέρα της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να δεσμεύσει το ΚΙΝΑΛ σε διάλογο για συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό κάνει λόγο για «κατανομή ρόλων» προεξοφλώντας νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική, αλλά αφήνει να εννοηθεί πως πρωθυπουργός είναι ο ίδιος ως επικεφαλής του κόμματος που θα είναι… πρώτο. «Συνήθως τον Πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός. Ο λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του υποδεικνύει στις πολιτικές δυνάμεις, ποιος πρέπει να ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος» σημειώνει στη συνέντευξη

Και επιμένει αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ. Αφού σημειώνει πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα εσωκομματικά άλλου κόμματος (ξεχνώντας πως πρόσφατα ουσιαστικά τάχθηκε κατά του Ανδρέα Λοβέρδου με τον πλέον επίσημο τρόπο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις) παρεμβαίνει εκ νέου με το ερώτημα αν «Επιθυμεί λοιπόν το ΚΙΝΑΛ να γίνει συμπλήρωμα αν όχι κακό παρακολούθημα της Δεξιάς» για να καταλήξει: «Δεν θέλω να εμπλακώ στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος, θα σας πω ωστόσο ένα μόνο πράγμα: Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την πλειοψηφία των ομιλητών να αποκηρύσσουν τη σύμπλευση με τη Δεξιά, που στο παρελθόν θόλωσε το στίγμα τους και ενίσχυσε μόνο τις συντηρητικές δυνάμεις»

Στη συνέντευξη επιτίθεται εκ νέου στην κυβέρνηση και την κατηγορεί για διχασμό κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι όχι μόνο σε όσους διστάζουν για διάφορους λόγους αλλά και στους αρνητές που αντιδρούν στις διευκολύνσεις που παρέχονται στους πλήρως εμβολιασμένους.

Μάλιστα επαναφέρει και το θέμα των 150 ευρώ που δίδονται στην ηλικιακή ομάδα των 18-24 σημειώνοντας πως «Ακόμη και από ιατρικής πλευράς ήταν κάτι που κατακρίθηκε και ορθώς, διότι αν μας διδάσκει κάτι αυτή η νέα μετάλλαξη που γεννά κινδύνους, είναι διότι ο μια φορά εμβολιασμένος, δεν είναι πια επαρκής απέναντι στον ιό και ο ίδιος δίνει τα 150 ευρώ στους νέους ανθρώπους με τον πρώτο εμβολιασμό, σαν να τους λέει «πηγαίνετε να κολλήσετε».»

Η απάντηση για τις πρόωρες εκλογές

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δηλώνει πως δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός κανενός αν προκηρυχθούν υπογραμμίζοντας:

«Θεωρώ ότι αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δ, θα ήταν πολύ μεγάλες οι πιθανότητες. Δεν ξέρω, δεν ασχολούμαι με το Στοίχημα, τώρα με το ποδόσφαιρο, με το ευρωπαϊκό τουρνουά, οι αποδόσεις να πάρει το Κύπελλο η Ιταλία ή η Αγγλία ήταν πολύ μεγάλες, αλλά θα ήταν μεγαλύτερη η απόδοση πιστεύω αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δ απ’ ό,τι είναι να πάρει το Κύπελλο η Αγγλία ή η Ιταλία»