Άδ. Γεωργιάδης: Τοξικός ο ΣΥΡΙΖΑ - Πάμε για μεγάλη νίκη Μητσοτάκη

Άδ. Γεωργιάδης: Τοξικός ο ΣΥΡΙΖΑ - Πάμε για μεγάλη νίκη Μητσοτάκη

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει στο liberal.gr για τις εκλογές, για τις αδυναμίες της κυβέρνησης, για την πολιτική του ταυτότητα. Και φυσικά μιλάει με πάθος για τον Παύλο Πολάκη! Συνέντευξη Άδωνι χωρίς Πολάκη είναι σκορδαλιά δίχως σκόρδο. Τι αποκομίσαμε από την συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη; Τον ρωτήσαμε αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Ποιο υπουργείο θέλει στην επόμενη κυβέρνηση. Τι ζημιά έκανε στην κυβέρνηση η υπόθεση των υποκλοπών. Τον ρωτήσαμε για το δημόσιο χρέος, για τους πλειστηριασμούς.

Συνέντευξη στον Θανάση Μαυρίδη

Καλημέρα κύριε υπουργέ. Προσπαθώ να σκεφτώ τι θα συμβεί στο σενάριο που δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, ελέω απλής αναλογικής, και έτσι αναγκάζεστε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μην μου πείτε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αλλά το αν ο Άδωνις Γεωργιάδης θα μπορούσε να καθίσει στο υπουργικό συμβούλιο δίπλα στον Παύλο Πολάκη. Ή ακόμη και να ήσασταν μαζί στο ίδιο υπουργείο.

Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε πολλώ μάλλον εγώ δεν μπορούμε να μπούμε στην ίδια κυβέρνηση με τον Σύριζα. Είμαστε διαφορετικοί κόσμοι. Τοξικός κόσμος αυτοί, κόσμος πολιτισμένος εμείς. Δεν έχουμε δουλειά μαζί τους.

Συνεχίζετε σκληρά την γραμμή αντισύριζα…

Ο Σύριζα συνεχίζει να είναι τοξικός! Όσο επιλέγεις να έχεις ως κεντρικό σου πρόσωπο τον Παύλο Πολάκη και να κατηγορείς τους πάντες και τα πάντα το αντίσύριζα μέτωπο θα ζει στην κοινωνία.

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών; Πού βάζετε τον πήχη για την πρώτη Κυριακή;

Όσο περνούν οι μέρες τόσο πείθομαι ότι θα έχουμε μια μεγάλη και καθαρή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό δεν το λέω για να εφησυχάσουμε, αλλά αυτό βλέπω. Όμως η απλή αναλογική παρά τη νίκη μας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Η υπόθεση των υποκλοπών έκανε ζημιά;

Ασήμαντη υπόθεση αδιάφορη για την κοινή γνώμη. Πολύ φασαρία για το τίποτε.

Εσείς κύριε Γεωργιάδη έχετε μία μακριά πολιτική διαδρομή. Κατά κάποιο τρόπο σας διεκδικεί ο κ. Καρατζαφέρης. Κάποιοι λένε ότι είστε ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς στην ΝΔ. Εσείς πώς προσδιορίζετε πολιτικά τον εαυτό σας;

Ακροδεξιός ούτε είμαι, ούτε ήμουν ποτέ. Δεξιός Φιλελεύθερος ξεκίνησα, αυτό παραμένω. Και για να σας το πω απλά, είμαι υπέρ της Ελεύθερης Οικονομίας από τη μία αλλά και της παραδοσιακής συγκρότησης της Κοινωνίας μας από την άλλη. Όμως μου αρέσει η Ελευθερία του Λόγου, είμαι βαθιά κοινοβουλευτικός Και ποτέ δεν έχω κρίνει ή αποκλείσει κάποιον λόγω της όποιας ιδεολογίας του.

Αποδειχτήκατε από τους πιο πιστούς συμμάχους του κ. Μητσοτάκη. Όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική, έχετε φιλοδοξίες για κάτι περισσότερο;

Είμαι υπερήφανος που με την στάση μου συνέβαλα στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας διότι απεδείχθη ένας εξαίρετος Πρωθυπουργός. Κάθε φορά που βλέπω την πρόοδο της χώρας αισθάνομαι υπερήφανος που έχω συμβάλει με τον τρόπο και εγώ να εκπροσωπείται η χώρα μας τόσο επάξια. Κύριε Μαυρίδη πιστεύω ειλικρινά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει και τρίτες εκλογές, όποτε οι όποιες φιλοδοξίες όλων των άλλων δεν έχουν σημασία.

Στην επόμενη κυβέρνηση ποιο υπουργείο θα θέλατε; Και μην μου πείτε αυτό που θα σας δώσει ο κ. Μητσοτάκης…

Ακούστε. Δεν θα σας μιλήσω τυπικά, θα σας μιλήσω αληθινά. Δεν είναι σωστό οι υπουργοί να λένε τι θα ήθελαν. Θα είναι σαν να δεσμεύουν τον πρωθυπουργό. Απλά δεν είναι σωστό.

Θα σας ζητήσω να κάνετε αντιπολίτευση στον εαυτό σας, στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, για τρία θέματα. Πρώτο, το περίφημο Καλάθι.

Το μόνο πραγματικό πρόβλημα που έχει το καλάθι είναι ότι λειτουργεί τόσο καλά που μεταφέρει τζίρο προς τα σούπερ μάρκετ. Γι' αυτό δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για πάντα.

Δεύτερο, την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Παρέλαβα το ΕΣΠΑ στην θέση 19 και σταθερά εδώ και μήνες είμαστε στην 1η θέση σε όλη την ΕΕ. Οι επιπλέον πόροι που απορροφήσαμε από το ΕΣΠΑ έπαιξαν δραστικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τρίτο, τον ανταγωνισμό.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διπλασιάσει τις αποφάσεις της για τον ανταγωνισμό από 20 σε 40 ετησίως.

Όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι τα πάνε εξαιρετικά. Εσείς που πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τα πήγε καλά; Σε ποιους τομείς;

Το μεγαλύτερο μας λάθος είναι ότι αντιμετωπίσαμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους και όσα είχαν κάνει με υπερβολική ευγένεια έως και αδιαφορία. Ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη πχ έκανε ένα χρόνο να στείλει στη Βουλή τις καταγγελίες κατά Πολάκη για τα 8.000.000 στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν πλέον είχε επέλθει επί της ουσίας η παραγραφή, είναι απαράδεκτο.

Πάλι με τον Πολάκη τα έχετε. Κατά τα άλλα όλα έγιναν σωστά;

Θα μπορούσαμε να έχουμε τρέξει γρηγορότερα πολλά θέματα και πολλές μεταρρυθμίσεις. Αλλά χωρίς να ακουστεί ως δικαιολογία είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία που μας πήρε ζωτικό χρόνο.

Σας ανησυχεί η αύξηση του δημόσιου χρέους;

Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ όχι. Ο λόγος χρέους ΑΕΠ μετράει και σε αυτόν πάμε καλά.

Ποια είναι η άποψή σας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων;

Δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν μπορούμε να κάνουμε ψύχραιμες συζητήσεις για αυτά τα θέματα. Άλλωστε οι περισσότεροι αγνοούν τις βασικές αρχές του πώς λειτουργεί η Οικονομία. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση μας πήρε μέτρα για την προστασία της Α΄ κατοικίας για τους ευάλωτους των οποίων η κατοικία πρέπει πράγματι να προστατεύεται.

Θα θέλαμε επίσης ένα σχόλιο για τα ελληνοτουρκικά και κυρίως μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Όλα άλλαξαν μετά τον σεισμό. Οι λαοί μας ήρθαν πιο κοντά και κατάλαβαν πόσα μας ενώνουν. Ελπίζω αυτό να το καταλάβει και ο Προέδρος Ερντογάν, αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος να σας πω την αλήθεια.