Ο παπάς της… γειτονιάς και ο ακήρυχτος «ιερός» πόλεμος κατά των εμβολίων

Ο παπάς της… γειτονιάς και ο ακήρυχτος «ιερός» πόλεμος κατά των εμβολίων

Την Τρίτη στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παρουσιάσουν τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της εκκλησίας στην προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών. Οι μητροπολίτες, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, αναμένεται να ταχθούν υπέρ και να εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση. Το ζήτημα όμως είναι τι κάνει ο παπάς της… γειτονίας. Ο παπάς της ενορίας δηλαδή, αυτό που έχει άμεση επαφή με το… ποίμνιο ειδικά στην επαρχία. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

Δύσκολα θα βρει κάποιος περιοχές της χώρας όπου κάποιος παπάς να μην έχει σηκώσει λάβαρο αντίστασης κατά του εμβολιασμού. Από τον μοναστηριακό Άθω μέχρι το τελευταίο χωριό. Από τα νησιά μέχρι την Αθήνα υπάρχουν καταγγελίες και παραδείγματα ιερέων που φτάνουν στο σημείο να καταριούνται σχεδόν αυτούς που εμβολιάζονται ή που εκδηλώνουν ανάλογη πρόθεση.

Ο αντίχριστος, ο 666, τα… νανοκάτι που θα πάρουν τις ψυχές των πιστών έχουν αντικαταστήσει τα κηρύγματα. Και φυσικά η άρνηση ως προς την ύπαρξη του ιού ή της μεταδοτικότητας μέσα από το κοινής χρήσης κουτάλι της θείας κοινωνίας που είναι ευλογημένο επειδή το έχουν ευλογήσει οι ίδιοι.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 10.000 ιερείς, οι περισσότεροι στην Ευρώπη σε αναλογία με τον πληθυσμό και περίπου  9.792 ναοί εκ των οποίων οι 9.146 είναι ενοριακοί και οι 646 μοναστηριακοί. Αυτοί με τη σειρά τους ανήκουν στη δικαιοδοσία των 82 μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδας, των 9 μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης, των 5 μητροπόλεων των εκκλησιαστικών επαρχιών Δωδεκανήσου και στην Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου.

Με απλά λόγια η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η θρησκεία η χριστιανική παραμένει βαθιά ριζωμένη ειδικά στην περιφέρεια, χωρίς να εξαιρούνται φυσικά οι τεράστιες περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Και εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Ο παπάς της γειτονιάς, ο παπάς δηλαδή του ενοριακού ναού, του ναού στα χωριά της χώρας είναι αυτός που έχει την άμεση επαφή με τους πιστούς, ειδικά αυτούς μεγαλύτερων ηλικιών που ασκούν το λατρευτικό τους καθήκον σε τακτική βάση. Είναι αυτός που επηρεάζει, ειδικά τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Αρχιεπίσκοποι, μητροπολίτες και λοιποί εκπρόσωποι της ιεραρχίας είναι μειοψηφία. Και σίγουρα δεν βρίσκονται δίπλα στους πιστούς της περιφέρειας. Η ανάγνωση μιας συνοδικής απόφασης, αν αυτή γίνει από όλους τους ιερείς στις εκκλησίες ουδείς γνωρίζει την ανταπόκριση που θα έχει. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι παπάδες, αυτοί δηλαδή που οι κάτοικοι γνωρίζουν συνομιλούν ακόμη και εξομολογούνται μύχια μυστικά και αμαρτίες.

Το μήνυμα για τους εμβολιασμούς πρέπει να είναι άμεσο και αυτός που το μεταφέρει να θέλει να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας πέρνα θρησκευτικών και άλλων ιδεοληψιών. Διότι αν αυτοί που ραντίζουν με αγιασμό για να φύγει ο κορονοϊός και ανοίγουν φέρετρα ανθρώπων που απεβίωσαν εξ αιτίας του ιού για να πείσουν τους πιστούς πως δεν υπάρχει η πανδημία δεν πειστούν ή δεν σιωπήσουν το πρόβλημα δεν λύνεται.

Και είναι αλήθεια εκτός αν κάποιος επιθυμεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του, ότι η εκκλησία εξακολουθεί στη χώρα μας να έχει ρόλο παρεμβατικό. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το σωματείο των ιερέων, το αρχαιότερο ενδεχομένως που συστάθηκε το 1840 παραμένει ένα απο τα ισχυρότερα. Και είναι αυτό που το 2018 όταν παρουσιάστηκε η συμφωνία Τσίπρα Ιερώνυμου, έστειλε το σαφές μήνυμα περί αντιδράσεων πίσω από το οποίο συντάχθηκαν και οι μητροπολίτες.

Όσοι οι ιερείς δεν μπαίνουν στο παιχνίδι και οι αγιορείτες μοναχοί σηκώνουν βίντεο κατά των εμβολιασμών σε αυτό το πεδίο η όποια προσπάθεια δύσκολα θα τύχει των αποτελεσμάτων που επιθυμεί η κυβέρνηση και η πολιτεία ως προς τη συστράτευση απέναντι στην πανδημία και τις μεταλλάξεις που απειλούν και τη χώρα μας, όπως αποδεικνύει ήδη η μετάλλαξη

Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το γεγονός πως και μεταξύ της ιεραρχίας της Ιεράς συνόδου υπάρχουν αρνητές και επιφυλακτικοί μητροπολίτες. Τουλάχιστον 10 εξ αυτών έχουν εμφανιστεί αντίθετοι ή επιφυλακτικοί ως προς την αναγκαιότητα των εμβολιασμών υποδαυλίζοντας με τη σειρά τους αντιδράσει τόσο των ιερέων όσο και των πιστών.

Παρόλα αυτά η διάχυση της παρεμβατικότητάς του είναι μικρή, όπως και αυτή των μητροπολιτών που τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού αν και η δημοσιοποίηση των θέσεών τους θεωρείται πως συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια για το χτίσιμο του απαιτούμενου τείχους ανοσίας

Το μήνυμα που αναμένεται να σταλεί την Τρίτη από την Ιερά Σύνοδο δεν είναι αμελητέο ως προς την συμβολή της εκκλησίας στην γενικότερη προσπάθεια. Εν τούτοις παίζει ρόλο και η στάση του… αναμεταδότη που πέραν της όποιας μετάδοσης θα κάνει πρέπει να το υποστηρίξει, κάτι φαινομενικά δύσκολο αν υπολογίσει κανείς ότι πάντα οι… αόρατοι εχθροί έδιναν πάτημα στους συνωμοσιολόγους και όλους όσοι επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τους πιστούς.

Σημείωση. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται μια ακόμη παράμετρος. Το γεγονός πως πολλοί κληρικοί δεν διαθέτουν και το ανάλογο μορφωτικό επίπεδο και λόγω ηλικίας αδυνατούν να ξεπεράσουν αγκυλώσεις που συνδέονται με θέματα της θρησκείας. Και αντιδρούν όταν τίθεται θέμα μετάδοσης ενός ιού ή όποιας ασθένειας μέσα από την θεία κοινωνία...