Νέα μέτρα στήριξης, σενάρια για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Νέα μέτρα στήριξης, σενάρια για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στο μεγαλύτερο στοίχημα της κυβερνητικής του θητείας αναδεικνύεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η στήριξη των πολιτών απέναντι στο τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια. Ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα, ο οποίος βρίσκεται μόλις μερικούς μήνες μακριά, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει την γραμμή άμυνας καθώς όλες οι προβλέψεις μιλούν για μια περίοδο κατά την οποία θα δοκιμαστούν οι αντοχές των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Από την στιγμή που ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πιθανότητα φθινοπωρινών εκλογών δεν υπάρχει, σε ορόσημο μετατρέπεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή αμέσως μετά από την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Αυγούστου στο πρωθυπουργικό γραφείο θα ανοίξει ο «φάκελος» ΔΕΘ που θα περιέχει συγκεκριμένες εξαγγελίες και δεσμεύσεις οικονομικού περιεχομένου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι διεθνής έκθεσης αυτή θα αποτελέσει σε κάθε περίπτωση την τελευταία αυτής της κυβερνητικής θητείας . Άρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχει προεκλογικό χαρακτήρα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πρώτα σενάρια για το τι θα περιλαμβάνει η ομιλία του κ. Μητσοτάκη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν παρά το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η αύξηση μισθών και κύριων συντάξεων, μετά από αρκετά χρόνια.  

Η απόφαση για την λήψη νέων μέτρων στήριξης θεωρείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεδομένη, το εύρος όμως ακόμα παραμένει άγνωστο. 

Ο παράγοντας που θα το καθορίσει είναι η πορεία του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες και το ποσό που θα μπει στα δημόσια ταμεία από την «βαριά» ελληνική βιομηχανία. Το «ταμείο» θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και όπως ήδη σημειώσαμε οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

 Παράλληλα στην κυβέρνηση συνεχίζεται η προετοιμασία για την εφαρμογή της δέσμευσης από 1/1/2023 για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Μια κίνηση που θα ενισχύει το πραγματικό εισόδημα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία. Είναι προφανές ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η στήριξη των πολιτών εν μέσω αυτής της παγκόσμιας «καταιγίδας» θα αποτελέσει ένα από τα ζητήματα για τα όποια θα ζητήσει να συγκριθεί με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθει η ώρα της κάλπης.