Ν. Μηταράκης: Δεν βιώνουμε πλέον πίεση από μεταναστευτικές ροές

Ν. Μηταράκης: Δεν βιώνουμε πλέον πίεση από μεταναστευτικές ροές

Μειώθηκαν κατά 80% οι μεταναστευτικές ροές από τις αρχές του 2020, εν συγκρίσει με το 2019 και 99% εν συγκρίσει με το 2015, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Πλέον η χώρα μας δεν βιώνει πίεση από μεταναστευτικές ροές. Την τελευταία τριετία έχουν φύγει από την Ελλάδα πολύ περισσότεροι από ότι έχουν έρθει. Σήμερα φιλοξενούμε περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο σε 33 δομές. Προ τριών ετών φιλοξενήσαμε 92.000 άτομα σε 121 δομές» τόνισε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως αποκάλυψε, σύντομα κλείνει και το πρόγραμμα διαμερισμάτων. «Κάποια στιγμή είχαμε φτάσει να έχουμε 25.000 άτομα σε διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει οι τελευταίοι 800, οι οποίοι μεταφέρονται τις επόμενες 48 ώρες σε υφιστάμενες δομές».

Καθημερινά υπάρχουν προσπάθειες παράνομης εισόδου

Σύμφωνα με τον υπουργό καθημερινά υπάρχουν προσπάθειες παράνομης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

Στο θέμα αυτό έδωσε τα εύσημα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την υπερπροσπάθεια που έχουν κάνει τα τελευταία τρία χρόνια στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

«Εφαρμόζοντας μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, αυστηρή αλλά δίκαιη, δεν αποτελούμε πλέον την κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Μηταράκης προσθέτοντας ότι το 2022 είναι η χειρότερη χρονιά για αφίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2016.

«Το πρόβλημα των παράνομων αφίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τεράστιο. Απλώς πλέον δεν έρχονται μέσω Ελλάδος. Ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό πλέον περνάει μέσω Ελλάδος. Οι κύριες γραμμές είναι μέσω της Ιταλίας, μέσω της Ισπανίας. Υπάρχουν ροές μέσω των Δυτικών Βαλκανίων που πάνε στην Κεντρική Ευρώπη. Η χώρα μας πλέον, όπως ίσχυε και πριν το 2015, δεν αποτελούσε τη βασική πύλη εισόδου».