Ν. Κεραμέως στο Liberal: Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη Δημοκρατία

Ν. Κεραμέως στο Liberal: Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη Δημοκρατία

Τις αλλαγές που φέρνει η επιστολική ψήφος επισημαίνει σε συνέντευξή της στο Liberal, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Δηλώνει έτοιμη να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος και όσους «ξεβολεύονται από χρόνιες παθογένειες», ενώ μιλάει για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν το Δημόσιο. Από το bonus παραγωγικότητας έως το νέο σύστημα για την επιλογή των Διοικήσεων. 

«Η δρομολόγηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων λίγους μήνες μετά τις εκλογές, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετατρέπει σε πράξη τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα αλλάξουμε όσα ακόμα κρατάνε τη χώρα μας πίσω. Κάθε αλλαγή που χτυπάει παθογένειες, ξεβολεύει από συνήθειες, αλλάζει νοοτροπίες, ξεριζώνει κατεστημένα από το «βαθύ κράτος», προκαλεί αντιδράσεις, αφού δυσαρεστεί όσους είχαν μάθει να λειτουργούν αλλιώς» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η υπουργός.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης για επιστολική ψήφο δημιουργεί νέα δεδομένα για τις Ευρωεκλογές. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την απόφαση αυτή; 

Η επιστολική ψήφος καταργεί όλα τα πραγματικά και πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται, την ημέρα των Ευρωεκλογών. Με μια απλή, εύκολη και απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία, όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό, αλλά και όλοι όσοι ζουν στην Ελλάδα και το επιθυμούν, μπορούν πλέον να ψηφίσουν, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα.

Χωρίς οι εποχικά εργαζόμενοι, στον τουρισμό και την εστίαση για παράδειγμα, να δυσκολευτούν με τη δουλειά τους, χωρίς οι φοιτητές να διακόψουν τη μελέτη τους για την εξεταστική περίοδο, χωρίς οι πιο ηλικιωμένοι ή συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας να ταλαιπωρηθούν ή να εκτεθούν σε κινδύνους. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει τη Δημοκρατία, αφού αποτελεί μια μεγάλη, ουσιαστική κίνηση, για τον περιορισμό της αποχής.  

 Η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού εξέπληξε, αφού δεν υπήρχε κάποια σχετική συζήτηση. Γιατί επιλέξατε τον αιφνιδιασμό και όχι μια συζήτηση με τα κόμματα;

Η παρουσίαση της πρότασής μας αποτελεί προϋπόθεση για τη συζήτηση με τα κόμματα, η οποία ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Επιδιώξαμε να υπάρχει δηλαδή προηγουμένως μία βάση συζήτησης. Επιτρέψτε μου, όμως, να παρατηρήσω ότι η συζήτηση για την επιστολική ψήφο είχε ανοίξει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρώτου νομοσχεδίου που φέραμε μετά τις εκλογές στη Βουλή, για την ψήφο των αποδήμων.

Είχαμε πει ότι είναι κάτι που εξετάζουμε και αυτό ακριβώς κάναμε. Μελετήσαμε τις βέλτιστες πρακτικές για την επιστολική ψήφο, καταλήξαμε στην καλύτερη διαδικασία ενσωματώνοντας στοιχεία από διάφορες χώρες, στις δικλίδες που διασφαλίζουν τη μυστικότητα και την ταυτοπροσωπία, και όταν η πρόταση ολοκληρώθηκε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις.

Η επιστολική ψήφος ανταποκρίνεται τόσο στα ζητούμενα της κοινωνίας, όσο και σε διακηρυγμένες θέσεις πολιτικών κομμάτων. Το κρίσιμο και καθοριστικό είναι ότι στις Ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. 

Να περάσουμε στο νέο σύστημα που εισάγετε για την επιλογή των Διοικήσεων. Μπορείτε να μας περιγράψετε τις προτεραιότητες και τον τρόπο που θα γίνει αυτή;

Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των Διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου είναι νόμος του κράτους και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του. Παρά το γεγονός ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την ευθύνη της επιλογής των Διοικήσεων αυτών, επιλέξαμε να ψηφίσουμε έναν νόμο ο οποίος ενισχύει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Θέσαμε την όλη διαδικασία υπό το ΑΣΕΠ, αυξήσαμε τα προσόντα επιλογής των υποψηφίων, ορίσαμε ως προαπαιτούμενα πτυχίο και εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια με την προκηρυσσόμενη θέση, γνώση ξένης γλώσσας,  προβλέπουμε οριζοντίως τεστ δεξιοτήτων. Οι πρώτοι 15 επιτυχόντες στο τεστ δεξιοτήτων περνούν στην επόμενη φάση της μοριοδότησης και της συνέντευξης. Η διαδικασία καταλήγει στους τρεις επικρατέστερους και η τελική επιλογή ανήκει στον Υπουργό.

Η εφαρμογή του νόμου έχει ήδη ξεκινήσει με την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, ενώ οι επιλογές των νέων Διοικήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ξεκινήσουν από τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Οι πρώτες προκηρύξεις που θα εκδοθούν, θα αφορούν την πλήρωση των επικεφαλής των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και των 160 διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών των νοσοκομείων της χώρας. 

Μια μεταρρύθμιση που προκάλεσε θετική εντύπωση είναι το μπόνους παραγωγικότητας. Ποια τα οικονομικά κίνητρα και πώς έχουν υποδεχθεί οι Διοικήσεις το εν λόγω μέτρο; 

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να εισάγουμε υγιή κίνητρα στη λειτουργία του Δημοσίου και στον τρόπο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Διαθέτουμε ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο είναι ικανό να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και το οποίο οφείλουμε να επιμορφώνουμε διαρκώς με στόχο την εξέλιξή του και τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου προς όλους τους Έλληνες πολίτες.

Με το σκεπτικό αυτό εισάγουμε ένα υγιές κίνητρο, εν είδει οικονομικής επιβράβευσης, το λεγόμενο «μπόνους παραγωγικότητας», το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε τρεις τομείς του Δημοσίου και συγκεκριμένα: α) σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, β) σε υπηρεσίες που ασχολούνται  με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων αλλά και γ) σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την υλοποίηση των ετήσιων σχεδίων δράσης των Υπουργείων. Πρόθεσή μας είναι το σύστημα οικονομικής επιβράβευσης να επεκταθεί σύντομα στο σύνολο του Δημοσίου.

Κυρία Υπουργέ, νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων στο Δημόσιο, «bonus» παραγωγικότητας, παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό τοπίο με την άρση εμποδίων στην ψήφο αποδήμων και τώρα με την επιστολική ψήφο. Πολλές μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συναντάτε αντιδράσεις και πόσο έτοιμη είστε να συγκρουστείτε με το βαθύ κράτος του Δημοσίου;

Η δρομολόγηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες αναφερθήκατε, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετατρέπει σε πράξη τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα αλλάξουμε όσα ακόμα κρατάνε τη χώρα μας πίσω. Κάθε αλλαγή που χτυπάει παθογένειες, ξεβολεύει από συνήθειες, αλλάζει νοοτροπίες, ξεριζώνει κατεστημένα από το «βαθύ κράτος», προκαλεί αντιδράσεις, αφού δυσαρεστεί όσους είχαν μάθει να λειτουργούν αλλιώς.

Οι αλλαγές που ήδη υλοποιήθηκαν, αλλά και αυτές που ακολουθούν, όπως η δυνατότητα του πολίτη να δηλώνει τον βαθμό ικανοποίησής του από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, το «bonus» παραγωγικότητας σε όλο το Δημόσιο, ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων, δηλώνουν την απόφασή μας να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό Δημόσιο.

Ένα Δημόσιο όπου θα επιλέγονται οι καλύτεροι, θα υπάρχει αξιολόγηση, θα επιβραβεύονται όσοι πετυχαίνουν στόχους, θα προσφέρονται ταχύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες, θα διευκολύνεται η απρόσκοπτη άσκηση δικαιώματος ψήφου. Θέλουμε ένα Δημόσιο που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, με επίκεντρο τον πολίτη. Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή να προχωρήσουμε, και καμία αντίδραση δεν πρόκειται να μας σταματήσει.     

Μπορείτε να μας περιγράψετε ευρύτερα τις προτεραιότητές σας στο Υπουργείο; 

Προτεραιότητά μας στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι ο Πολίτης και η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή του. Για να επιτευχθεί ο μείζων αυτός στόχος, κινούμαστε βελτιωτικά σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στην εκκίνηση της σχέσης ενός στελέχους με το Δημόσιο, δηλαδή τις πιο γρήγορες και στοχευμένες προσλήψεις -και εδώ θα παίξουν ρόλο και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης-, την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, την ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στην επιλογή Διοικήσεων Φορέων του Δημοσίου.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην εξέλιξη αυτής της σχέσης και τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στοχοθεσία, αξιολόγηση, εφαρμογή του «bonus» παραγωγικότητας, επιτάχυνση της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης, λειτουργία μηχανισμού αποτίμησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες.

Πρόκειται για μια συνολική προσέγγιση που αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη, στη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον Πολίτη.