Ν. Κεραμέως: Σάββατο, αργίες και γιορτές οι ώρες που χάθηκαν στις καταλήψεις

Ν. Κεραμέως: Σάββατο, αργίες και γιορτές οι ώρες που χάθηκαν στις καταλήψεις

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων λόγω καταλήψεων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων και σχολικών περιπάτων, καθώς και ότι από αύριο ξεκινά στα σχολεία αυτά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχει πολλούς αποδέκτες. Την κοινωνία, τους μαθητές, την εκπαιδευτική κοινότητα, την ΟΛΜΕ, την αντιπολίτευση. Δείχνει ότι η πολιτεία έχει το εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις καταλήψεις, χωρίς να διολισθαίνει σε αυταρχικές λύσεις.

Στην ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως γίνεται σαφές ότι σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων, αποφασίστηκε πως:

▪ Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών,  Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

▪ Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Από εδώ και πέρα και με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, θα καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με βάση τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη της χρονιάς.

«Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν  μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει  την πρόσβαση στην εκπαίδευση» αναφέρει η κα Κεραμέως στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους καταληψίες των σχολικών μονάδων.

«Η κατάληψη δεν είναι λύση, η πλειοψηφία των μαθητών δεν θέλουν καταλήψεις, έχουμε ζητήσει τη συνδρομή όλων (εκπαιδευτικών κτλ) να ανοίξουν τα σχολεία, όσο παραμένουν κλειστά η ανισότητα διευρύνεται», σημειώνει από την πλευρά της η υφυπ Παιδείας Σ.Ζαχαράκη, προσθέτοντας πως «καθαρίστριες στα σχολεία υπάρχουν» και δεν υπάρχει θέμα εφαρμογής των κανόνων υγιεινής.

Το υπουργείο Παιδείας τηρώντας την λογική και την ουσία ότι το σχολείο πρέπει να παρέχει χωρίς εκπτώσεις το σύνολο του εκπαιδευτικού του έργου, έκανε το αυτονόητο. Προασπίζει το δικαίωμα των παιδιών που θέλουν να πάνε στο σχολείο. Δικαίωμα που χάνουν οι πλέον οικονομικά αδύναμοι. Σε βάρος τους λειτουργούν οι καταλήψεις. Τα παιδιά που χάνουν μαθήματα και των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν τις οικονομικές αντοχές να τα στείλουν σε φροντιστήρια, ούτε πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία, δεν θα αναπληρώσουν ποτέ την χαμένη ύλη.

Στην ουσία η σημερινή απόφαση ξεβολεύει όλους όσους βολεύονταν με τις καταλήψεις. Τους μαθητές που χωρίς να μαθήματα, εντούτοις δεν χάνουν την χρονιά τους. Τους καθηγητές που παρ' ότι δεν διδάσκουν, εντούτοις πληρώνονται κανονικά. Τις συνδικαλιστές οργανώσεις που πουλάνε δωρεάν αγώνα και τα πολιτικά κόμματα που κάνουν εύκολη αντιπολίτευση στην πλάτη των καταλήψεων. Ένα ετερογενές μείγμα συνωστίζεται επί χρόνια γύρω από τις καταλήψεις, με αποτέλεσμα όλοι να ωφελούνται από αυτές, γι' αυτό και άλλωστε συνεχίζουν και υπάρχουν. Τώρα η απόφαση δημιουργεί αντικίνητρα αφού οι χαμένες ώρες διδασκαλίας θα έχουν κόστος για όλους, ακόμη και για την μερίδα εκείνη των εκπαιδευτικών που τυχόν υποστηρίζουν τις καταλήψεις. Η διδακτέα ύλη θα αναπληρωθεί και αυτό θα γίνει στο σύνολό της.