Ν. Κεραμέως: Εργαλειοποιήθηκε πολιτικά η επιστολική ψήφος
Eurokinissi
Eurokinissi

Ν. Κεραμέως: Εργαλειοποιήθηκε πολιτικά η επιστολική ψήφος

Για τη διαρροή των email, την επιστολική ψήφο και τις ευρωεκλογές μίλησε  η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Αρχικά, για την έρευνα για την διαρροή email αποδήμων, η υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις της στο OPEN: «υπάρχουν τρεις έρευνες που είναι σε εξέλιξη. Η έρευνα της εισαγγελίας που προχωράει κανονικά, η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που επίσης προχωράει και η τρίτη έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών που βαίνει προς ολοκλήρωση. Είμαστε στην τελική φάση. Μας ενδιαφέρει όλους να χυθεί άπλετο φως. Το πόρισμα θα πάει σε όλες τις αρμόδιες αρχές και θα ακολουθήσουν πειθαρχικές κυρώσεις».

Σε ερώτηση εάν η ίδια έχει ευθύνη, απάντησε πως «αφορά μια έκνομη ενέργεια. Αναλήφθηκαν αμέσως πολιτικές ευθύνες σε πολλά επίπεδα και εμείς είπαμε πως θα ρίξουμε άπλετο φως από την πρώτη στιγμή. Αυτή η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο».

Πάνω από 110.000 εγγραφές στην επιστολή ψήφο

Επίσης επισημαίνει πως από τα νούμερα των εγγραφών στην επιστολή ψήφο, που είναι πάνω από 110.000, δεν φαίνεται πως έχει επηρεάσει η υπόθεση αυτή τους πολίτες.

Ακόμη, επισήμανε πως σε μια μέρα, χτες, έγιναν πάνω από 5.000 εγγραφές και η προθεσμία είναι μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, τα μεσάνυχτα.

«Έχουμε πάνω από 33.000 Έλληνες του εξωτερικού, από 115 χώρες. Την τελευταία φορά στις εθνικές εκλογές ψήφισαν 17.000. Έχουμε διπλάσιο αριθμό. Έχουμε εγγραφές από Παπούα Νέα Γουινέα, Κονγκό, Καζακστάν, Ισημερινό, Ελ Σαλβαδόρ. Σε αυτές τις χώρες οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν αν δεν υπήρχε επιστολική ψήφος».

«Εργαλειοποιήθηκε η επιστολική ψήφος»

Για το εάν εργαλειοποιήθηκε η επιστολική ψήφος με την υπόθεση διαρροής των email, η υπουργός σχολίασε «ήταν ένα σοβαρό ζήτημα που εργαλειοποιήθηκε πολιτικά. Ξεκάθαρα».

«Αδιανόητο να μιλάνε για διεθνείς παρατηρητές όταν ήδη υπάρχουν», ανέφερε ακόμη αναφερόμενος στο σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως είπε πως «ο πήχης των ευρωεκλογών αφορά την επιβεβαίωση και τη σταθερότητα της προόδου».

Για την υπόθεση των Τεμπών στη συνέχεια ανέφερε πως «είναι μια πραγματική τραγωδία, η οποία βρίσκεται υπό πλήρη διερεύνηση από την ελληνική δικαιοσύνη και οφείλουμε να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της».

Για τις υποψηφιότητες Μελέτη και τον Μπελέρη

Για την υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη είπε πως «ο κάθε υποψήφιος κρίνεται. Κανένα θέμα με την κυρία Μελέτη».

«Έχουμε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο. 42 υποψηφίους από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου», συνέχισε, ενώ τόνισε πως η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη «είναι μεγάλου συμβολισμού που αφορά την ίδια της ΕΕ και υπογραμμίζει το γεγονός πως το ζήτημα δεν είναι ελληνοαλβανικό αλλά ένα ζήτημα οπού αγγίζει την ΕΕ και τις βασικές αξίες και αρχές».