Μπράβο Κυριάκο!

Μπράβο Κυριάκο!

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Η απόφαση ενός πολιτικού μπορεί να κριθεί με πολλούς τρόπους και υπό διαφορετικό πρίσμα. Ο καθοριστικός όμως παράγοντας μιας κρίσης είναι η φανερή ή σιωπηλή αποδοχή της από ένα ευρύτερο κοινό με διαφορετική πολιτική στάση ή ιδεολογία. Ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν ξεκάθαρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το αξιακό σύστημα μιας πολιτισμένης δημοκρατικής κοινωνίας. Γιατί ο ικανός ηγέτης δεν έχει πιο πλούσια και σημαντική περγαμηνή στο συρτάρι του από την ευρύτερη ποιοτική αποδοχή των πολιτών στους οποίους απευθύνεται.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε από το κόμμα τον δήμαρχο Άργους, Δημήτρη Καμπόσο, μετά τις σημερινές δηλώσεις του για τον Γιάννη Μπουτάρη. «Οι σημερινές αναφορές του δήμαρχου Άργους Δημ. Καμπόσου για τον Γιάννη Μπουτάρη είναι χυδαίες και απολύτως καταδικαστέες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και συμπληρώνει πως «με εντολή του προέδρου της ΝΔ ετέθη ήδη εκτός κόμματος».

Η παραπάνω απόφαση, είτε επιβραβεύει τις πεποιθήσεις όσων υποστηρίζουν τον Κυριάκο είτε εκπλήσσει όσους τον πολεμούν, δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί και τους δύο. Πρώτον, επειδή φανερώνει ένα σαφές δημοκρατικό ήθος και δεύτερον γιατί δίνει την δυνατότητα της πολιτικής αναγνώρισης και από τους αντιπάλους. Ακόμα κι αν κανείς από αυτούς δεν πρόκειται να μιλήσει υπέρ για να τον δικαιώσει.

Δυστυχώς για αυτή τη χώρα, οι δυνάμεις που αντιμάχονται και εμποδίζουν την πολιτισμική της ανάπτυξη είναι πολλές. Και είναι βέβαιο ότι απολαμβάνουν μεγάλης αποδοχής από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που πρεσβεύει τις συντηρητικές τους αξίες.

Το χρέος όμως ενός πολιτικού που θέλει να μείνει στην ιστορία ως κυρίαρχο υποκείμενο και όχι ως ενεργούμενο υποχείριο ενός "λαϊκού ολοκληρωτισμού", είναι να "διδάξει" τον τρόπο με τις αποφάσεις του. Αναγνωρίζοντας μόνο τις υγιείς δυνάμεις της προόδου και δίνοντας βήμα και χώρο σε όσους θέλουν, δια της πραγματικότητας, να βελτιώσουν την κοινωνία.

Είμαι βέβαιος ότι ο δήμαρχος τους Άργους είναι κάποιος "αγωνιστής" της Δεξιάς. Κάτι ανάλογο με τους "αγωνιστές" της Αριστεράς που ταλαιπωρούν αυτό τον τόπο σε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Αλλά δεν αρκεί αυτό για να είναι χρήσιμος στην πόλη του και στη χώρα.

Επιπλέον η Νέα Δημοκρατία είναι ίσως αυτή τη στιγμή, το μοναδικό κόμμα που μπορεί να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα για τους Έλληνες της επόμενης ώρας. Τους νέους, τους επιστήμονες, τους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής. Εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει κάτι άλλο με την δυναμική της εξουσίας που να δίνει δυνατότητα της δημοκρατικής και προοδευτικής ανάπτυξης μιας κοινωνίας που είναι βουτηγμένη στον συντηρητισμό, στον κρατισμό και στην παρελθοντολογία.

Επομένως, αν χαθεί κι αυτή η ευκαιρία της ανάτασης, τι μπορεί να περιμένει κανείς για το μέλλον της χώρας; Aν χαθεί εντελώς ο πολιτισμός της καθημερινότητας και επικρατήσει η κουλτούρα του λαϊκισμού και της βίας, ποιος μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο από το πολιτικό σύστημα;

Mπράβο λοιπόν, στον Κυριάκο για την απόφασή του, όπως θα έλεγε ένας οποιοσδήποτε φιλελεύθερος που οργίζεται και αντιδρά στους τραμπουκισμούς, στις ρατσιστικές δηλώσεις και στον λαικισμό του δεξιού και αριστερού ολοκληρωτισμού.

Και για όποιον δεν το κατάλαβε, αυτή είναι και η διαφορά του Μητσοτάκη από τον Τσίπρα. Στο ποιες φωνές ακούει ο καθένας τους στην κοινωνία...

Φωτογραφία: Intimenews