Μπάιντεν, Μητσοτάκης, Μακρόν, Σολτς και... Ερντογάν στο ίδιο τραπέζι στη Μαδρίτη

Μπάιντεν, Μητσοτάκης, Μακρόν, Σολτς και... Ερντογάν στο ίδιο τραπέζι στη Μαδρίτη

Σε κομβικής σημασίας γεγονός για την εξέλιξη του επόμενου διαστήματος αναδεικνύεται η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Οι ηγέτες της συμμαχίας αναμένεται να συνεδριάσουν στην ισπανική πρωτεύουσα από τις 28 ως τις 30 Ιουνίου σε μία εξαιρετικά σημαντική συγκυρία για το μέλλον τόσο του ΝΑΤΟ όσο και για τις σχέσεις μεταξύ δύο μελών του, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Την ώρα λοιπόν που από τη μία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν τερματίζεται και από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, όλοι οι βασικοί παίχτες θα κάτσουν στο τέλος του μήνα γύρω από το ίδιο τραπέζι. 

Το παρόν στην Μαδρίτη αναμένεται ότι θα δώσουν τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όσο και οι Ευρωπαίοι «ηγέτες κλειδιά» της συμμαχίας όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Όλαφ Σολτς. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα ταχθεί υπέρ της ανάγκης ηρεμίας στο εσωτερικό της συμμαχίας, σε μία περίοδο που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη μια και η Ρωσία συνεχίζει να απειλεί τη σταθερότητα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά συνολικά στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας για να αναδείξει τον ρόλο «ταραξία» της Τουρκίας και μάλιστα ενώπιον του Αμερικάνου προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, παρά την τουρκική επιθυμία, ο κ. Μπάιντεν δεν έχει καλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, στοιχείο που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την τουρκική προεδρία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η Σύνοδος της Μαδρίτης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως το κατάλληλο περιβάλλον για ένα έστω σύντομο τετ α τετ των δύο.

Μια συνάντηση που πιθανόν να λειτουργούσε κατευναστικά προς τον Τούρκο Πρόεδρο για όλες τις ακραίες επιλογές που κάνει το τελευταίο διάστημα. Μέχρι την ώρα πάντως που γράφονται αυτές οι γραμμές κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει ούτε ως ενδεχόμενο, με τον χρόνο πάντως να είναι αρκετός μέχρι το τέλος του μήνα. 

Εξίσου ενδιαφέρον θα είχε και ένα τετ α τετ (περιορισμένης έστω διάρκειας) του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μπάιντεν στην Μαδρίτη. Χωρίς αμφιβολία θα συνιστούσε μία νέα αμερικανική παρέμβαση υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, λίγο μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο επίσης δε φαίνεται μέχρι στιγμής ορατό, αλλά και πάλι τέτοιου είδους συναντήσεις οριστικοποιούνται έως και 24ωρα πριν τελικώς συμβούν.