Μηνύματα αισιοδοξίας στο κυβερνητικό επιτελείο
Eurokinissi
Eurokinissi

Μηνύματα αισιοδοξίας στο κυβερνητικό επιτελείο

Τα μηνύματα, που τις τελευταίες 15 ημέρες, φθάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο, επιστρέφουν και τις θετικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως πήχη για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας το 2019, στις προηγούμενες ευρωεκλογές και πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ένα ποσοστό που φθάνει το 33,1%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει πλέον σε αυτά τα ποσοστά, έχοντας ήδη καταγράψει τη φθορά του πρώτου χρόνου της δεύτερης θητείας της και ακολουθώντας πλέον μια αντίστροφη πορεία. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι τουλάχιστον δύο ήταν τα καθοριστικά στοιχεία για να αλλάξει το βεβαρυμμένο πολιτικό κλίμα.

Πρώτον, το διακύβευμα, που τέθηκε, επαναφέροντας το επίδικο της πολιτικής σταθερότητας, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της απουσίας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από την αντιπολίτευση, αλλά και το «κλείσιμο» ανοιχτών μετώπων, κρίσιμων για ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτό της Εκκλησίας, που οδήγησε στη συσπείρωση δυνάμεων, που την είχαν στηρίξει τον περασμένο Ιούνιο και έως τώρα καταγράφονταν στη «γκρίζα ζώνη».

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της Marc, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 33,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει επανέλθει σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση, αλλά να καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 14,7%, πίσω από τον «πήχη» του 17%, που έχει θέσει η Κουμουνδούρου.

Εκκινώντας από αυτή τη βάση, μετά το Πάσχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε σειρά περιοδειών, οι κορυφαίοι υπουργοί αναμένεται να περάσουν «επί τω έργω» στις περιφέρειες, που τους έχουν ανατεθεί, ενώ και τα κομματικά στελέχη περνώντας από ειδικές ενημερωτικές συναντήσεις στην Πειραιώς, θα συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους στη Νέα Δημοκρατία και θέτει «τη βελτίωση της καθημερινότητας, τον πατριωτισμό της ευθύνης και τον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας», όπως λέει χαρακτηριστικά, στην αιχμή του προεκλογικού του λόγου.

Το δίλημμα «θα επιστρέψουμε στην καθήλωση ή θα παραμείνουμε στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων» θα είναι το καίριο, που θα τίθεται, ενώ σε υψηλούς τόνους αναμένεται και η κριτική στην αντιπολίτευση, τόσο προς τα αριστερά, όσο και προς τα δεξιά. Με σύνθημα «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», ο πρωθυπουργός θα βάλει στην πρώτη γραμμή την καθημερινότητα, τα ζητήματα υγείας, παιδείας, αλλά και εισοδημάτων, στοχεύοντας όχι μόνο στη συσπείρωση των δυνάμεων της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και στη «γκρίζα ζώνη».

Ένα ποσοστό της τάξεως του 10%, που στην πλειοψηφία τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και στο παρελθόν έχουν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτή είναι η βασική «δεξαμενή» στην οποία μπορούν να απευθυνθούν, καθώς πρόκειται για τον μεσαίο χώρο, που δεν θα παρασυρθεί από την τοξικότητα και τις ακοστολόγητες υποσχέσεις της αντιπολίτευσης, όπως σημειώνουν, αλλά θέλει ένα καθαρό και υλοποιήσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα, με σαφείς ευρωπαϊκές αναφορές και προοπτική στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις και την επόμενη ημέρα της χώρας.

Γι’ αυτό και έως το «παρά ένα» της εκλογικής αναμέτρησης, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της και επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης είναι μεν σημαντικό, ωστόσο δε κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης, που θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, το 2027.