Μη το σκέφτεσαι καν. Ο Μητσοτάκης το δικαιούται!
Eurokinnisi
Eurokinnisi

Μη το σκέφτεσαι καν. Ο Μητσοτάκης το δικαιούται!

Σε λίγες μέρες ο ελληνικός λαός θα δώσει την πρώτη του εντολή. Το εγχείρημα της απλής αναλογικής απέτυχε εν τη γενέσει του, με ευθύνη εκείνων που το εισηγήθηκαν και εκείνων που υποκριτικά το πίστεψαν. Δεν υπήρξε καμία πολιτική ζύμωση, δεν ξεδιπλώθηκαν στρατηγικές συνεργασιών, και δεν προτάθηκαν στον λαό κοινές πολιτικές και προγραμματικές εισηγήσεις ούτε και κοινό μοντέλο διακυβέρνησης.

Αποκαλύφθηκε έτσι και στους πλέον δύσπιστους, ότι η απλή αναλογική επιλέχθηκε όχι για να αναμορφώσει ή να αναδιατάξει το πολιτικό σύστημα αλλά μόνο και μόνο για να ακυρώσει την πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη και να ματαιώσει το πολιτικό του σχέδιο για τη χώρα, που είναι και το μόνο συνεκτικό πολιτικό σχέδιο με χειροπιαστό μάλιστα δείγμα γραφής.

Ο Μητσοτάκης λοιπόν, κυβέρνησε τη χώρα από το 2019, έχοντας θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες και στόχους. Αμφότερα, τα υπηρέτησε με συνέπεια έχοντας μάλιστα εναντίον του την ιστορική συγκυρία. Κατόρθωσε να κρατήσει τη χώρα όρθια μέσα σε συνθήκες πανδημικής κρίσης, να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες και να θωρακίσει το σύστημα υγείας από τον εξαιρετικά πιθανό κίνδυνο της κατάρρευσης. Κατόρθωσε με συνδυασμένη δράση, διπλωματική και αμυντική, να αποκρούσει πρωτοφανείς απειλές στα σύνορά μας και να κερδίσει την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα στα εθνικά μας δίκαια.

Επί των ημερών του, η χώρα κέρδισε με το σπαθί της τον σεβασμό των στρατηγικών της εταίρων, με τις καθαρές και διορατικές της επιλογές, πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ενώ αξιοσημείωτες ήταν και οι πρωτοβουλίες του σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον μετριασμό των συνεπειών της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης καθώς και η ανακούφιση των νοικοκυριών με την απορρόφηση ποσοστού 90% και πλέον των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και καυσίμων. Και όλα αυτά τα πέτυχε, κρατώντας την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, με την ενεργοποίηση του εργαλείου που ονομάζεται Ταμείο Ανάκαμψης, αυξάνοντας  ταυτόχρονα και τα ταμιακά διαθέσιμα της χώρας!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παράλληλα, σε χρόνο-ρεκόρ, υλοποίησε ένα μεγάλο τμήμα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους, βελτιώνοντας θεαματικά την καθημερινότητα του πολίτη και αυξάνοντας την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα.

Όλα αυτά, όχι μόνο δεν ήταν αυτονόητα αλλά, αντιθέτως, έμοιαζαν άπιαστο όνειρο πριν από λίγα χρόνια. Η πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο εμπεδώθηκε και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο. Ούτε η φυσιολογική κόπωση των πολιτών ή η έμφυτη ανάγκη τους για δοκιμές ούτε και οι παραφωνίες και τα λάθη της κυβέρνησης, δικαιολογούν τη διακινδύνευση αυτών των κατακτήσεων και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Το στοίχημα δεν είναι ο Μητσοτάκης να είναι πρώτος. Αυτό το ξέρουμε. Το στοίχημα είναι να είναι ενισχυμένος, με καθαρή εντολή, τέτοια, που να προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της οριστικής εκλογής, αυτής του Ιουλίου. Μην το σκέφτεστε καν, ο Μητσοτάκης το δικαιούται!

*Ο Γιάννης Ανδρουλάκης είναι δικηγόρος, Μ.Δ.Ε. Δημοσίου Δικαίου