Κυρ. Μητσοτάκης: Σήμερα η συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας
Eurokinissi
Eurokinissi

Κυρ. Μητσοτάκης: Σήμερα η συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, αλλά και με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας αναμένεται να έχει στις 11:00 και στις 12:30 αντιστοίχως στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες του προσυνεδρίου θα διεξαχθούν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο με ώρα έναρξης τις 17:00.

Πού θα εστιαστούν οι συζητήσεις

Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ πάνω από ένα δισ. αφορούν τις αποζημιώσεις.

Επιπλέον, θα τεθεί επί τάπητος και το Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Κατευθυντήριες γραμμές για την οργάνωση των υποδομών
  • Αρδευτικό
  • Προστασία πόλεων / κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα
  • Συστήματα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων / έγκαιρης προειδοποίησης
  • Πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων

Όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη ανάρτηση της Κυριακής, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό στην ανάρτησή του πως 

το σχέδιο περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές, το αρδευτικό -από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής, η προστασία πόλεων και κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρης προειδοποίησης, τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.

Οι προτάσεις συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση. Το σχέδιο που παραδόθηκε δεν είναι οριστικό. Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια θα προκρίνουμε τις βέλτιστες λύσεις ώστε χωρίς χρονοτριβή -εντός των προσεχών μηνών- να προχωρήσουμε στα απαιτούμενα έργα.

Θα σταθώ σε μια από τις κομβικής σημασίας συστάσεις της Έκθεσης: χρειάζεται ένα ισχυρό και πολύ πιο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης τόσο για την κατασκευή των υποδομών όσο και για τη διαχείριση του νερού που να υπερβαίνει τα όρια των επί μέρους υπηρεσιών, ενός ή και περισσότερων Δήμων ακόμη και της μιας Περιφέρειας. Ο κατακερματισμός δημιουργεί προβλήματα και φάνηκε στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου.

Γι’ αυτό θεσπίζουμε εντός Μαρτίου τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας.

Συγκέντρωση στο Κιλελέρ

Από την πλευρά τους οι αγρότες που την Κυριακή συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ για να τιμήσουν τους αγώνες των προγόνων τους, έδωσαν την υπόσχεση ότι αυτοί θα συνεχιστούν έως ότου επιλυθούν τα προβλήματά τους

«Θα θέσουμε τα θέματα της Θεσσαλίας που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες και περιμένουμε λύσεις και απαντήσεις, περιμένουμε χρονοδιάγραμμα, περιμένουμε να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα. Στέλνουμε σήμερα το μήνυμα από το Κιλελέρ, ένα μήνυμα εξέγερσης, ένα μήνυμα αντίστασης» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Θεσσαλοί αγρότες, ζητούν την πλήρη αποζημίωση τους από τις ζημιές  που υπέστησαν από τον Ντάνιελ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος όσον αφορά τις περιοχές που είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα και δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Ζητάμε άμεσα λύσεις τι θα γίνει με αυτά τα χωράφια που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ειδικά για τη λίμνη Κάρλα που 150.000 στρέμματα είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα όπως και αντιπλημμυρικά έργα» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας.

«Εκτελούμε την εντολή των αγροτών να βρισκόμαστε εδώ με τη μορφή συλλαλητηρίου και όχι σαν ημέρα απλά μνήμης των πεσόντων αγροτών στην αγροτική ιδέα. Τα προβλήματα μας φέρνουν ακόμα εδώ, προβλήματα που δεν έχουν λυθεί. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία όσο να λυθούν τα αιτήματα, τα δίκαια αιτήματά μας όπως έχουν αναγνωριστεί από όλους» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης.

«Το νερό στην Θεσσαλία λείπει ήδη ο υδροφόρος ορίζοντας ήταν πέρυσι στα 300 μέτρα έτσι λοιπόν θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα γρήγορο πλάνο με διαδικασίες οι οποίες να περιλαμβάνουν έργα και παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο» είπε στην ΕΡΤ ο καθητηγής Γεωλογίας και φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό αναφέρθηκε στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Ολλανδικής εταιρείας, το οποίο σύντομα θα μπει στο στάδιο της διαβούλευσης με τον αγροτικό κόσμο αλλά και τους φορείς της Θεσσαλίας. «Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται από το υπουργείο Υποδομών όλη θα σας έλεγα η καταγραφή των σημαντικών έργων που πρέπει να γίνουν και αυτά θα ξεκινήσουν άμεσα τους επόμενους μήνες. Θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Έχουν εξασφαλιστεί και οι απαραίτητοι πόροι και από το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο Θανάσης Κοντογεώργης.